GLOBUS

Mogherini pozvala libijske stranke da formiraju jedinstvenu vladu

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku pozvala

Fena

30.6.2015

 

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je u utorak suparničke libijske parlamente da se "narednih dana" dogovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i pohvalila "dobar kompromis" koji su predložile Ujedinjene nacije.


Libija u haosu poslije pada režima Muamera Gadafija 2011. godine ima dva parlamenta i dvije vlade koje se spore oko vlasti. Jedna vlada je u Tripoliju a druga u Tobruku i nju je priznala međunarodna zajednica.

- Vlada nacionalnog jedinstva bi bila najbolja odbrana od širenja Islamske države u regiji - naglasila je glasnogovornica Federice Mogherini, Maja Kocijančič novinarima.

Delegacije koje predstavljaju ova dva parlamenta održale su prvi put direktne razgovore u nedjelju u Skhiratu, u Maroku, ali nisu uspjele da potpišu "protokol o sporazumu" za formiranje jedinstvene vlade.

Izaslanik UN-a za Libiju Bernardino Leon ipak je želio da bude optimističan nakon više mjeseci pregovora tvrdeći da dvije delegacije, koje su se vratile u svoje parlamente radi konsultacija, dolaze u Maoroko do četvrtka. On je strankama početkom juna dao četvrti prijedlog teksta sporazuma.

- Politički sporazum koji je prezentirao UN dobar je kompromis za Libiju - kazala je Mogherini. "Nadam se da će konačni sporazum koji će prezentirati Bernardino Leon narednih dana prihvatiti sve stranke".

Ona je podsjetila na obećanje EU-a da će "podržati vladu nacionalnog jedinstva i pružiti neophodnu podršku obnovi, stabilnosti i razvoju Libije".