BIH

Američki vojni bend svirao sevdalinke na Žutoj tabiji

U sklopu drugog Sarajevo Ramazan Festivala

Fena

30.6.2015

Američki vojni bend "The Wings of Dixie" večeras je na Žutoj tabiji u Sarajevu upriličio koncert, u sklopu drugog Sarajevo Ramazan Festivala.


"The Wings of Dixie" su izveli nekoliko bosanskohercegovačkih sevdalinki, a organizatori Festivala smatraju da je to potvrda sarajevske višestoljetne raznolikosti.

Festival su organizirali Fondacija Sarajevo Navigator i Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo.

Predstavnik konzorcija organizatora Nedim Lipa Feni je kazao da su se obratili svim ambasadama u BiH sa željom da učestvuju u kreiranju festivalskog programa.

- Američka ambasada nam je ponudila nastup vojnog benda. Zapitali smo se da li se uklapa u ramazanski program, onda smo došli do zaključka da je upravo ta raznolikost slika našeg grada - rekao je on.

30060158e

Između ostalih, izvedena je sevdalinka ''Kad ja pođoh na Bentbašu'' koja je jedan od sinonima za grad Sarajevo. Ta pjesma je, smatra Lipa, najprepoznatljiviji muzički simbol grada.

"The Wings of Dixie" svojom muzikom slavi američku tradiciju dixieland jazza, a njihov nastup u Sarajevu donio je atmosferu New Orleansa, grada iz kojeg je ovaj muzički pravac i potekao.

Nastup grupe realiziran je u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Programi u okviru Sarajevo Ramazan Festivala dio su projekta "PHOENIX - Kultura za budućnost", kojeg finansira EU, a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekt traje 18 mjeseci i dio je programa Sarajevo 2014., kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.