KOLUMNE

Reditelj drame na tržištu EU

Ličnost dana Aleksis Cipras

Autor:E. Ma.

1.7.2015

Rijetko je neko uspio političku elitu Evropske unije dovesti tako blizu nervnog sloma kao grčki premijer Aleksis Cipras. Riječ je o najdramatičnijem preokretu tokom petomjesečnih pregovora Grčke i međunarodnih kreditora, a rezultiralo je time da je Cipras objavio da će glasači na referendumu u nedjelju odlučiti o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi u zamjenu za nove zajmove kojima bi izbjegli stečaj.

On je posljednjeg dana trajanja programa za spašavanje Grčke jasno stavio do znanja da Atina nema novca za otplatu 1,6 milijadi eura duga Međunarodnom monetarnom fondu.

U slučaju da Grci prihvate na referendumu sporazum s kreditorima, Cipras je najavio da će podnijeti ostavku jer ne želi provoditi dodatne budžetske rezove. Ako glasači odluče ne prihvatiti program, značilo bi to gotovo sigurni izlazak Grčke iz eurozone i sigurnu dramu na finansijskim tržištima širom Starog kontinenta.

Aleksis Cipras rođen je 28. jula 1974. godine u Atini. Diplomirao je građevinu na Nacionalnom tehničkom univerzitetu. Predsjednik je Koalicije radikalne ljevice (Siriza).