REGION

Vulin se nada rješenju za imigrante

Vlada će osigurati pomoć lokalnim samoupravama u zbrinjavanju imigranata

Srna

30.6.2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izrazio je očekivanje da će na sutrašnjoj zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Mađarske biti pronađeno najbolje rješenje u vezi sa problemom imigranata i odluke Budimpešte da podigne zid na granici na Srbijom.

Vulin je na sastanku sa predstavnicima opštine Kanjiža, na kojem je bilo riječi o problemima u vezi sa imigrantima, rekao da će Beograd učiniti sve da olakša funkcionisanje lokalnih samouprava koje su suočene sa velikim prilivom migranata, voditi računa o sigurnosti kako građana, tako i migranata, ali i o poštovanju zakona i potpisanih sporazuma.

"Naša zemlja, kako je poručio, neće nikome pomagati da pređe granicu, već će sprečavati ilegalno krijumčarenje ljudi", poručio je Vulin.

Rekao je da će Vlada osigurati pomoć lokalnim samoupravama u zbrinjavanju imigranata u higijenskim sredstvima, lijekovima i drugim medicinskim sredstvima, a ukoliko bude bilo potrebno, pojačaće se i angažovanje centara za socijalni rad.

"Država ima obavezu da čuva granicu i od ilegalnog ulaska i od ilegalnog izlaska. Omogućićemo onima koji legalno traže azil da, u skladu sa svojim pravima i zakonom, dobiju ono što im je potrebno", rekao je Vulin.

On je naglasio da će Vlada raditi na tome da svakodnevni život građana u Kanjiži, ali i drugim lokalnim samoupravama koje se suočavaju sa velikim prilivom migranata, funkcioniše što je moguće normalnije i lakše.