CRNA HRONIKA

Suđenje banjalučkim inspektorima: Odbrana tvrdi da krunski svjedok laže

Završne riječi optuženima za šverc droge

M. Ke.

30.6.2015

U nastavku iznošenja završnih riječi na suđenju banjalučkim inspektorima optuženim za šverc droge, advokat odbrane Marinko Brkić izjavio je da je istraga protiv optuženog Ognjena Stijaka bila zlonamjerna i nezakonita.

-Tužilaštvo nije na prihvatljiv i objektivan način dokazalo navode optužnice. Tokom suđenja nije dokazano da je neko od njih i koliko ostvario imovinsku korist, nije dokazano ko je i koliko novca i kada dao Stijaku od navodno zarađenih 117.000 maraka od prodaje droge kako se tvrdi u optužnici, rekao je Brkić.

On je od sudskog vijeća Okružnog suda u Banjoj Luci zatražio oslobađajuću presudu za svog branjenika, ističući da krunski svjedok Slavko Đurić, koji je zaključio sporazum o priznanju krivice i tako prošao sa pola godine zatvora za isto djelo, laže, te da ima povlašten položaj još iz istrage, a od 2010. godine je u kriminalnim vodama.

-Kada je uhapšen on je pristao na saradnju i da optuži ostale ako dobije pet mjeseci zatvora, reko je Brkić.

Stijak je u završnoj riječi porekao da se bavio švercom droge, naglašavajući da nije bio član zločinačkog udruženja.

Zajedno sa Stijakom Specijalno tužilaštvo RS optužilo je još Srđana Radulovića i Marka Kovačevića koji se terete da su preprodavali drogu od 2011. godine do oktobra 2013. godine. U optužnici se između ostalog navodi da je zločinačkim udruženjem rukovodio Radulović koji je angažovao Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje drogu.

Takođe je navedeno da je ovo udruženje švercom osam kilograma heroina i 6,7 kilograma marihuane zaradilo oko 117.000 maraka. Terete se i za falsifikovawe službenih isprava, premlaćivanje pojedinih dilera droge i iznude iskaza. Zajedn s njima optuženo je još pet policijskih inspektora koji se terete za iznude iskaza, falsifikovanje isprava, povredu ljudskog dostojanstva i zloupotrebu službenog položaja.