GLOBUS

EU Produžio za sedam dana zamrzavanje sankcija Iranu kako bi da vremena pregovorima

Intenzivni pregovori se vode već 20 mjeseci

Fena

30.6.2015

Evropska unija je u utorak produžila za sedam dana zamrzavanje nekih sankcija Iranu kako bi "dala više vremena pregovorima" koji su u toku u Beču radi garancija o miroljubivom karakteru iranskog nuklearnog programa, saopćilo je Evropsko vijeće. 

Sankcije su zamrznute u januaru 2014. godine kao izraz dobre volje u okviru ovih pregovora, koji bi trebalo da se završe ovog utorka historijskim sporazumom.

Zamrzavanje je produženo do 7. jula kako bi se dalo više vremena pregovorima o pronalaženju dugoročnog sporazuma o nuklearnom pitanju, navodi se u saopćenju Evropskog vijeća.

Velike sile iz grupe "5+1" u kojoj su SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Iran vode već 20 mjeseci intenzivne pregovore, a datumi za konačni sporazum pomaknuti su u više navrata. Svaki put EU je također produžila zamrzavanje dijela svojih sankcija. 

Konačni sporazum koji se očekuje u narednim danima treba da garantira miroljubivi karakter iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje ugrožavaju ekonomiju ove zemlje.