CRNA HRONIKA

Švabo i još šest osoba optuženi za krađu vozila u Sarajevu

Kantonalno tužilaštvo KS

Am. K.

30.6.2015

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Kantonalni sud potvrdio optužnicu protiv sedam osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa teškim krađama i krivičnim djelom neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje.

Optužnica je podignuta protiv Šemsudina Hodžića (34) zvanog Švabo, Senada Keče (29) , Emir Dedića (21), Džanana Đulimana (21) zvanog Džanki, Almira Granule (35) zvanog Ruto, Eldina Matulovića (22) zvanog Brzi i Alema Loje (22).

Hodžić, Matulović i Lojo se terete za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom teške krađe i krivičnim djelom neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje.

Kečo, Dedić, Đuliman i Granule se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom teške krađe.

Oni su, prema optužnici, pripadnici grupe za organizovani kriminal koja je formirana 2013. godine i djelovala tokom 2014. godine i početkom 2015. godine, na teritoriji Kantona Sarajevo i BiH, radi vršenja krivičnih djela teških krađe vozila i iznuda.

Krali su automobile i moticikala, te dijelove vozila, a potom su od vlasnika ili korisnika tražili novac za povrat auta ili su, pak, rastavljali ih u dijelove i prodavali u auto-otpadima.

Hodžić je bio organizator grupe, a ostali optuženi članovi. Optuženi su koristili i opremu radi neovlaštenog slušanja i praćenja policijskih službenika putem radnog kanala MUP-a KS.