BIH

Donesena odluka da "Dita" nastavi sa proizvodnjom

Danas na sastanku u Tuzli

M. Ahmedić

30.6.2015

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla danas je održan sastanak Skupštine povjerilaca Industrije deterdženata "Dita", na kojem je odlučeno da ova kompanija nastavlja s radom, ali će se i dalje aktivno tražiti strateški partner te je izabrano i Vijeće povjerilaca koje će donositi sve buduće odluke.

- Danas je veliki dan za sve radnike i najbolje što je moguće za "Ditu". Skupština je jednoglasno dala podršku radnicima i dala zadatak da nastavimo s proizvodnjom. Izabrali smo Vijeće povjerilaca i nastavljamo dalje. Ovo je velika pobjeda malog čovjeka. Radi prevelikih zaduženja od 40.900.000 KM, nastavljamo tražiti strateškog partnera, jer ne možemo sami to odraditi - kazala je Emina Busuladžić, radnica "Dite", koja nije skrivala svoje suze radosnice.

Istaknula je da će na prvom sastanku Vijeća povjerilaca prva tačka dnevnog reda biti raspisivanje tendera kako bi se tražio strateški partner.

emina-busuladzic-radnica-dite

Emina Busuladžić: Nastavljamo tražiti partnera

- Vijeće povjerilaca će odlučivati o svim budućim odlukama, a čine ga sedam članova od kojih su tri banke, "Intesa Sanpaolo", "Raiffeisen banka" i "Hypo Alpe-Adria banka", kao i tri Ditina radnika, od kojih sam ja, Dževad Mehmedović, Ejub Nuhanović, kao i jedna strana firma iz Havane koju predstavlja Faik Muhić - naglasila je Busuladžić.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika "Dite", rekao je da su prezadovoljni što se odlučujući dan za nastavak rada "Dite" odvijao onako kako su i očekivali.

- Sve se dogovorilo i ispunile želje koje smo napisali na Zboru radnika. Podržano je da nema cijepanje "Dite", a niti izuzimanje nikakvih mašina. Da se ona može prodati strateškom partneru samo u cjelini, kao i da su svi spremni da joj pomognu. Svi zajednički smatramo da "Dita" ima uslove za nastavak proizvodnje i svoje mjesto na tržištu - podvukao je Mehmedović.

dzevad-mehmedovic-predsjednik-sindikata-radnika-dite

Mehmedović: "Dita" ima sve uslove za nastavak uspješne proizvodnje

Na karaju je dodao da je sada na njima da nastave raditi, jer imaju veliku potražnju robe od strane velikih trgovinskih centara. Počev od "Binga", "Konzuma", "Robota" i ostalih, te su do sada, tvrdi, bez ostalih proizvoda, samo "3de" deterdženta proizveli 42 hiljade komada, koji je već sav otišao na trgovinske police.

Podsjećamo, od marta tekuće godine Industrija deterdženata "Dita" je u stečaju, a radnici su godinama ovu tvornicu čuvali od krađe i spasili od totalne propasti te su početkom juna aktivirali pogone i počeli sa proizvodnjom deterdženata.

Cijela BiH se digla na noge i "Diti" pružila punu podršku u proizvodnji domaćih proizvoda.