BIZNIS

ODLIČAN REZULTAT Bh. ekonomija se postepeno oporavlja

Zabilježene pozitivne stope rasta

Mi. K.

30.6.2015

Nakon slabog početka godine, bh. ekonomija se počela postepeno oporavljati u drugom kvartalu 2015. godine sa većinom ključnih makroekonomskih pokazatelja u pozitivnom teritoriju.

Tako su već zabilježene pozitivne stope rasta u industrijskoj proizvodnji, izvozu roba, trgovini na malo, te se ekspanzivan trend očekuje i u nastavku godine, a što će naposljetku rezultirati realnim rastom BDP-a od 2,5 posto yoy u ovoj godini.

Ekonomski rast u ovoj godini će prije svega biti podržan od strane izvoza roba i usluga (7,5 posto yoy), ali i bruto investicija (6,0 posto yoy) usljed nastavka radova na koridoru VC, te investicionog ciklusa u elektro sektoru koji bi trebao početi u drugoj polovini 2015. godine.

Također se očekuje i blagi pad stope nezaposlenosti na 26,5 posto, što bi uz realni porast prosječnih plata od 3,1 posto yoy, trebalo stvoriti uslove za povećanje privatne potrošnje od 2,0 posto yoy.

Pozitivan ekonomski trend iz 2015. godine trebao bi se nastaviti i u narednoj godini, imajući u vidu da bi investicije u infrastrukturne projekte i energetski sektor svoj puni zamah trebale imati upravo u narednim godinama. U nastavak rasta izvoza, oporavka tržišta rada, te umjerenog rasta privatne i javne potrošnje, rast realnog BDP-a za 2016. godinu je procjenjen na 3,0 posto yoy, što će biti najviša stopa ekonomskog rasta BiH još od 2008. godine.

Zahvaljujući izuzetno dobrim proljetnim rezultatima, prognoza BDP-a za 2015. godinu za Poljsku, Mađarsku, Češku Republiku i Slovačku poboljšana je, tako da sada četiri od pet tržišta Jugoistočne Evrope očekuju povećanje realnog BDP-a za više od posto.

Prognoze rasta poboljšane su i u slučaju Rumunije (sa tri na četiri posto) Bugarske (s 1,2 na dva posto) i Hrvatske (sa nula procenata na 0,5 posto). Situacija u podregionu Istočne Evrope i dalje je teška obzirom da se do kraja godine očekuje smanjenje BDP-a za -3,5 posto, u Bjelorusiji, -4 u Rusiji i -10 posto u Ukrajini.

- Pošto bi rast trebao kulminirati u drugoj polovini 2015. i početkom 2016. godine, prognoze rasta za 2016. godinu nešto su slabije u odnosu na prognoze za tekuću godinu. Za sve zemlje Srednje Evrope specifičan je balansirani doprinos rastu svih komponenti potražnje. Velika domaća potražnja na rastućim tržištima Srednje Evrope-Jugoistočne Evrope, utemeljena na privatnoj potrošnji i investiranju, vodi ka samoodrživom ekonomskom oporavku koji će se nastaviti i nakon 2016. godine - kazao je Peter Brezinschek, glavni analitičar "Raiffeisenovog" Odjela za istraživanje pri "Raiffeisen Bank International AG" (RBI), u nedavno objavljenoj Strategiji za Srednju i Istočnu Evropu za treći kvartal 2015. godine.

Izvoz i investicije ključne poluge očekivanog ekonomskog rasta BiH u 2015. i 2016. godini