GLOBUS

Francuska i Velika Britanija suočene sa toplotnim udarom

Vlasti izdale upozorenje građanima

Fena

30.6.2015

Masa toplog zraka koji se kreće iz sjeverne Afrike donijela je neuobičajeno toplo vrijeme u zapadnu Evropu, dok je Francuska slijedeća u redu za još jedan vreo dan.

Meteorolozi su javili da bi južnu Francusku mogle zahvatiti temperature iznad 40 stepeni Celziusa, dan nakon što je u španskom gradu Cordobi izmjereno skoro 44 stepeni Celziusa, prenosi AP.

Vlada u Parizu uvela je vanredne mjere za borbu protiv posljedica toplotnog vala. One uključuju otvaranje soba s klima uređajima za građane i telefoniranje ljudima koji bi mogli biti posebno osjetljivi na vrućinu, prvenstveno starije osobe i oni koji ne mogu napustiti domove iz medicinskih razloga.

Vlasti su upozorile da bi temperature mogle nadmašiti one iz 2003. godine kada je na hiljade ljudi preminulo - od kojih su većina bili penzioneri koji su ostavljeni sami dok su mlađi članovi rodbine bili na odmoru. Vlada je tada kritikovana zbog toga što nije odgovorila dovoljno brzo i odlučno i otada je izuzetno brza u reakciji kada temperature počnu da rastu.

Nakon Francuske, Ujedinjeno Kraljevstvo u srijedu će osjetiti sjeverni rub vrele zračne mase, kada se temperature iznad 30 stepeni Celziusa očekuju u Londonu. I Francuska i Velika Britanija objavile su uzbunu od vrućine.

Nicola Maxey iz britanskog Meteorološkog zavoda izjavio je da će vrućine početi da popuštaju od četvrtka.

Španija i Portugal objavili su upozorenja od vrućina u ponedjeljak, nakon što su savjetovali građane da poduzmu vanredne mjere opreza dok je toplotni val prolazio iznad Iberijskog poluotoka. Predviđeno je da temperature u nekim područjima Španije budu blizu 40 stepeni u utorak, iako je u Portugalu svježije.