BIH

Radnici konfekcije "Borac" prenoćit će ispred zgrade Vlade FBiH

Protesti klonulog preduzeća iz Travnika

Autor:Dž. Č./Fena

30.6.2015

19:03 Petnaestak radnika konfekcije "Borac" iz Travnika planira noć provesti pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu, jer tvrde da nije ispunjeno obećanje o uvezivanju radnog staža.
 
- Bilo nas je danas pred zgradom Vlade Federacije i više, ali sam poslao teško oboljele žene kući jer nisam imao srca da ih ovdje zadržavam. Mi nećemo otići odavde dok se ne riješi naš status - kazao je Feni sindikalni povjerenik Samir Zahirović.

 Zahirović tvrdi da je za 215 nekadašnjih radnika konfekcije "Borac" uvezan staž za razdoblje od 2000. do 2010. godine, ali ne i od 2011. do 2015. godine.

- Imamo novac jer je ostalo još milijun KM od prodaje nekretnina ali Porezna uprava Federacije BiH ne dopušta da se to tako riješi - kazao je on.

Radnici konfekcije "Borac" nekoliko su puta proteklih mjeseci prosvjedovali u Travniku, Novom Travniku i Sarajevu tražeći uvezivanje radnog staža, za što, kako kažu, postoji novac od prodaje nekretnina ovog poduzeća.

14:21 Radnici konfekcije "Borac" iz Travnika okupili su se danas oko 12.30 sati ispred zgrade Vlade FBiH kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog nebrige predstavnika Federalne vlasti, koji im nisu ispunili dato obećanje.

Naime, oni traže uvezivanje radnog staža od 2011. do 2015. godine. Premijer FBiH, Fadil Novalić i predstavnici Porezne uprave FBiH su im na njihovim prošlim protestima obećali ponuditi konkretno rješenje problema do 18. juna, što se nije desilo, zbog čega su se predstavnici Sindikata ovog klonulog preduzeća odlučili da ponovo izađu na ulice.

Predsjednik Sindikata, Samir Zahirović kazao nam je da je jučer obavijestio Vladu FBiH da će ponovo izaći na mirne proteste. Predstavnici Vlade danas su ga primili na razgovor, ali radnicima, kako kaže, ne nude konkretna rješenja.

- Čekat ćemo dok ne ispune naše zahtjeve i daju nam ono što smo zaslužili - kaže Zahirović.

Radnici planiraju ispred zgrade Vlade FBiH ostati dok ih neko ne pozove na razgovor ili dok se ne izvrše pritisci na Poreznu upravu FBiH, kako bi se formirala komisija koja će biti zadužena za uvezivanje radnog staža nekolicini radnika, kao što im je obećano prošlog mjeseca.