KULTURA

U prvih 100 dana bez podrške ministara kulture na federalnom i kantonalnom nivou

Udruženje reditelja u BiH pratilo rad novoizabranih vlasti

M. Ču.

30.6.2015

Udruženje reditelja u BiH na čijem čelu je Jasmila Žbanić, pratili su prvih 100 dana rada novoizabranih vlasti na svim nivoima u oblasti kulture, a u odnosu na zahtjeve koje su im uputili na početku njihovog mandata. Naišli su na razumijevanje političkih aktera na državnom i federalnom nivou, ističući da je tako budžet za kulturne projekte u Ministarstvu civilnih poslova, koji je u prethodnom periodu bio drastično umanjen, djelomično vraćen na nivo sredstava od prije četiri godine.

Pozitivna poruka

- Dobili smo pozitivnu poruku da Vijeće ministara BiH pokušava uskladiti državni doprinos kulturi sa standardima Evropske unije. JP Filmski centar Sarajevo, kao potencijalni generator razvoja, federalne vlasti uvrstile su među strateška preduzeća za razvoj BIH - istakli su.

Ipak, naglašavaju da sa gosp. Zorom Dujmović, ministricom za kulturu i sport FBiH za 100 dana nisu uspjeli organizirati sastanak, te da ona i Vlada FBiH nisu  raspisali redovne konkurse za domaće i međunarodne kulturne projekte ni konkurse kulturnih fondacija, iako smo već na polovini ove godine.

- Time su ugrozili ogroman broj kulturnih projekata domaće i međunarodne aktivnosti naših kulturnih  insititucija, organizacija i autora - naglasili su iz Udruženja.  

U Republici Srpskoj je, navode, nakon četiri „sušne“ godine, u budžet za 2015. godinu vraćena stavka "Sredstva za razvoj filma" u minimalnom iznosu, nedovoljnom da se snimi i jedan film.

Nastaviti komunikaciju

- U nekim kantonima Federacije BiH za sto dana vlade još nisu formirane (Hercegovačko – neretvanski kanton) pa su budžeti i stavke za kulturu donijeti bez mogućnosti uticaja javnosti i našeg Udruženja. Što se tiče Kantona Sarajevo, svoje zahtjeve iznijeli smo na sastanku sa ministrom Samerom Rešidatom, ali do sada niti jedan od dvanaest zahtjeva nije usvojen. Za 100 dana rada, Vlada Kantona nije povukla niti jedan konstruktivan strateški potez u oblasti kulture- dodali su iz Udruženja.

Poručuju da će nastaviti komunikaciju sa svim nivoima vlasti jer ujedinjeni su u zajedničkim zahtjevima za visoki kvalitet i profesionalne standarde njihove struke.

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH

Predsjednica Jasmila Žbanić, Aida Begić, Sabrina Begović-Ćorić, Benjamin Dizdarević, Nenad Dizdarević, Mirna Dizdarević, Alen Drljević, Jasmin Duraković, Zulfikar Filandra, Nermin Hamzagić, Ahmed Imamović, Elma Islamović, Nedim Karalić, Faruk Lončarević, Bojana Jelovac, Zdenko Jurilj, Nejra Latić-Hulusić, Timur Makarević, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Haris Pašović, Selma Spahić, Faruk Šabanović, Srđan Šarenac, Danis Tanović, Gorčin Zec, Pjer Žalica.