BIH

HMS OBJAVIO Merkel, ipak, stiže u posjet BiH

Dragan Čović potvrdio informaciju

Redakcija

30.6.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel i povjerenica Evropske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini sljedeće sedmice stižu u posjetu Bosni i Hercegovini. Ovu informaciju Hrvatskom Medijskom Servisu potvrdio je član Predsjedništva BiH dr Dragan Čović.

- Ne znam šta će biti sutra, ali to je informacija koju imam danas, termini su već dogovoreni, kazao je Čović za HMS.

Dodao je kako je najmanje s čim vlasti u BiH trebaju dočekati predsjednicu njemačke vlade “usuglašene reformske agende svih razina vlasti, na čemu se intenzivno radi”.

- Ja sam uvjeren da taj reformski proces treba završiti za 7- 8 dana, usvojiti reformsku agendu i u parlamentu. Prije toga moramo u Vijeću ministara usvojiti one korake koji nismo u stanju bili za nekoliko mjeseci pregovaranja, staviti na dnevni red mehanizam kordinacije. Ja mislim da tu pokazujemo svoju ozbiljnost i to jesmo li spremni staviti u drugi plan naše neke frustracije, neke naše ambicije, da možemo jedni druge prevariti. Ako to ne napravimo do dolaska gospođe Merkel, možemo se mi ispričavati jedni drugima, nešto pričati, ali nas niko neće razumjeti, kazao je Čović.