NOGOMET

Kaljević: Na Malti se zarađuje bolje nego u Bosni

Ne igra zbog povrede protiv Želje

Z. Š.

30.6.2015

Iako kod nas važi mišljenje da se na Malti igra amaterski fudbal, napadač Balzana, Bojan Kaljević, kaže da je to daleko od istine.

Crnogorac u Balzanu zaradi oko 60 hiljada eura za godinu dana, a kaže da u najvećim klubovima zarade još više.

- Stranci zarađuju i po 70, 80 hiljada eura godišnje, a sada su pomjerene granice nakon što je u Birikaru došao Fabrizio Miccoli, nekadašnja zvijezda Juventusa i reprezentativac Italije. On će dobijati 200 hiljada eura po sezoni. Svake godine novac je sve veći, počeli su i prodavati igrača za solidna obeštećenja što nikada prije nije bio slučaj – rekao je Kaljević koji smatra da se na Malti zarađuje bolje nego kod nas.

- Za Crnu Goru sam siguran da se igračima mnogo manje plača nego ovdje. A mislim da se na Malti zarađuje bolje nego i u Bosni, ako bar gledamo prosjek, možda tu ima par igrača koji uzmu više za sezonu, jer se ipak radi o jačoj ligi. Ipak, daleko od toga da je ovdje amaterizam – kaže Kaljević.

Iako zbog povrede mora mirovati nekoliko dana, Kaljević smatra da se njegova ekipa može oduprijeti Željezničaru.

- Ovo im je prvi evropski meč u historiji i dat će sve od sebe da se dokažu. Ja dobro znam šta je Željezničar i kakav je to velikan iz bivše Jugoslavije, ali oni nemaju pojma, njima je to samo jedan klub iz zemlje koja ne pravi baš sjajne rezultate na evropskoj sceni. Teško mi je porediti ekipe jer igramo u različitim ligama, ali mislim da nije tolika razlika u kvaliteti kao što se misli. Uostalom vidjet cemo brzo.

Dva najbolja igrača i strijelca iz prošle sezone, Gianmarco Piccioni i Kaljević, neće nastupiti protiv Želje.

- Piccioni je bio prava zvijezda, po meni jedan od najboljih igrača lige, otišao je da pokuša pronaći angažman u Poljskoj, u Koroni. Postigli smo najveći dio golova u prošloj sezoni. Klub je sada doveo dva nova fudbalera, žele da i u narednoj sezoni budemo u vrhu – kaže Kaljević.

Iako je na štakama, i mora mirovati, Crnogorac se nada kako će igrati uzvrat.

- Do 9. jula imam dovoljno vremena da se oporavim. Želim da igram u Sarajevu, jedva čekam da dođem. Nesretno sam se povrijedio, moram mirovati. Šteta, baš sam želio da igram ovaj meč protiv Želje kojeg poznajem i cijenim kao jedan od najslavnijih klubova naše bivše države - kaže Kaljević.

Iako su bez dva najbolja igrača iz prošle sezone, Kaljević smatra da imaju kvalitet da se odupru Želji.