BIH

Savez za promjene nije otišao kod Dodika

Odbili poziv predsjednika RS-a

Redakcija

30.6.2015

Savez za promjene nije se odazvao pozivu za današnji sastanak kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi sa održavanjem mogućeg referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer je pitanje referenduma često zloupotrebljavano od strane Dodika i njegovog SNSD.

Ne postoji ni jasan plan šta će se raditi nakon provedenog referenduma, kao ni informacija o tome koje zemlje će podržati Republiku Srpsku u toj aktivnosti.

Savez za promjene je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH jer se pitanjima ratnih zločina pristupa selektivno i pristrasno, a pitanje organizovanog kriminala i korupcije nije prioritet interesovanja ovih institucija.

Međutim, uprkos tome, Savez za promjene ne želi da bude dio igre Dodika i SNSD-a, posebno imajući na umu da Dodik najavljenu inicijativu o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH može pokrenuti i bez nas, jer za to ima skupštinsku većinu, kao što je to imao i kada su glasovima SNSD u Parlamentu BiH ranije izgalasani zakoni o postojanju Suda i Tužilaštva BiH.

Savez za promjene nije za avanture Milorada Dodika nego je za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj bi poništili odluku o poskupljenju električne energije i tako zaštitili građane od novih nameta koje uvodi neodgovorna vlast u Republici Srpskoj.

Smatramo da je neophodno da Republika Srpska, prije svega, iskaže poštovanje prema svojim pravosudnim institucijama i zato tražimo da predsjednik Srpske Milorad Dodik traži od vlasti u Beogradu da isporuče Republici Srpskoj Mileta Radišića, pravosnažno presuđenog od strane Vrhovnog suda Republike Srpske, radi izdržavanja izrečene kazne zatvora.

Također je važno da i od Dragana Đurića, vlasnika kompanije „Zekstra", zatraži vraćanje duga od 15 miliona KM prema Republici Srpskoj po osnovu obveznica Robne kuće Boska, koju je privatizovao.

Savez za promjene traži od Dodika da promijeni način vođenja avanturističke politike koja može ugroziti i Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, stoji u saopštenju Saveza za promjene.