BIH

NUHANOVIĆ Očito se ne usuđuju pogledati me u oči

Bivši UN-ov prevodilac dobio odbijenicu za učešće na skupu u Hagu

Autor:A. Nu.

30.6.2015

Hasan Nuhanović, bivši tumač holandskog vojnog odreda u službi UN-a u Srebrenici, u septembru prošle godine dobio je poziv za učešće na ovogodišnjoj konferenciji u Hagu, ali se neugodno iznenadio kada je obaviješten da je poziv prošlog mjeseca povučen, uz obrazloženje da će njegovo prisustvo "biti neugodno za druge učesnike skupa".

Trodnevnu konferenciju, koja će početi 1. jula, organizirali su Haški institut za globalnu pravdu i Memorijalni muzej holokausta u SAD. Nuhanović je za "Avaz" potvrdio da je bio pozvan te da mu nije poznat pravi razlog naknadne odbijenice.

- Poziv sam putem e-maila dobio od Majkla Dobsa (Michal Dobbs), koji je dosta pisao o srebreničkom genocidu. Dobsa sam polije toga sreo na skupu u Sarajevu, gdje smo govorili o Srebrenici. Ne znam jesam li tada rekao nešto što se njima nije svidjelo, ali nakon toga Dobs mi je poslao e-mail u kojem je naveo da njegovi šefovi i ostali organizatori misle da ne bih trebao doći na taj događaj - kaže Nuhanović.

Na pitanje Nuhanovića zašto bi se učesnici konferencije osjećali neugodno zbog njegovog prisustva, Dobs mu je spomenuo tužbu koju je podnio protiv Holandije.

- Spomenuo je i neku buduću tužbu koja bi mogla biti u Strazburu protiv Toma Karemansa (Karremans), komandanta holandskog bataljona UNPROFOR-a u Srebrenici. Prvo mi je rekao da bi meni tu bilo neugodno, a onda da bi drugima bilo neugodno zbog mog prisustva. Ja sam mu odgovorio da se očito ne usuđuju pogledati me u oči - ističe Nuhanović.