BIH

Samouki kaligraf najljepša djela stvara u ramazanu

Mahir Burić iz Visokog spojio dvije ljubavi u jednu

N. Sm.

30.6.2015

U vrijeme ramazana mladi visočki kaligraf Mahir Burić uvijek nanovo iznenadi javnost prelijepim levhama, koje s lakoćom stvara svojim perom, a nerijetko budu lijep poklon za muslimane i muslimanke u BiH, ali i šire. Ovaj samouki kaligraf spojio je dvije ljubavi - religiju i slikarstvo - u jednu umjetnost, arapsku kaligrafiju.

Kroz nju, putem mastila i pera, nastoji iskazati svoja osjećanja za koja kaže da su posebno izražena u ramazanu.

- Kroz kaligrafiju, koja je spoj umjetnosti, tradicije i islama, želim pokloniti svojoj okolini, prijateljima i svim drugim ljudima neke putokaze, lijepa djela koja bi im mogla biti neka vrsta pomoći da zavole vjeru. Posebna prilika za to je ramazan, u kojem se svi više posvete vjeri i tada je moje stvaranje na vrhuncu - kazuje Mahir.  

Ono što je posebna draž Mahirovih djela i umjetnosti kojom se bavi jeste to da je on samouki kaligraf te da je godinama posmatrao druge kako rade, uz veliku želju da i on jednog dana postane poput njih.

- Moje najdraže djelo je levha s imenom Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., koja u cjelini podsjeća na srce, a napravio sam je nakon razgovora s prijateljima u džamiji. Oni su me inspirirali pričom o jednom kaligrafu sa sličnim djelom koji je kasnije ušao u Džennet. Nakon toga otvorili su mi se razni putevi pa su, iako sam najčešće levhe poklanjao, počele pristizati i narudžbe. Tako sam ih poklanjao i prodavao širom BiH, ali i dijaspore, a neke su stigle čak do Amerike i Turske, na što sam ponosan - ispričao nam je Burić.  

Kritike i pohvale

Mahir se kaligrafijom bavi dugo, a do sada je dobio mnogo kritika i pohvala za svoj rad. Kaže da su mu najdraže one od ljudi koji nisu muslimani.

- Iako je njima ova umjetnost, na neki način, strana, ipak su zadivljeni mojim radovima, zbog čega ih je i sam islam, kao vjera, privukao da ga podrobnije istraže - kazao nam je na kraju mladi visočki kaligraf Mahir Burić.