SARAJEVO

Krivična prijava protiv ministrice zdravstva!

OTKRIVAMO Tanović-Mikulec, Pehlić i Pezo ne izvršavaju odluku Suda

S. MUHIĆ

1.7.2015

Kantonalnom tužilaštvu po službenoj dužnosti upućena je krivična prijava protiv ministrice zdravstva Emire Tanović-Mikulec (DF), sekretarice Ministarstva zdravstva Alme Pehlić i predsjednika Upravnog odbora (UO) Doma zdravlja KS Adnana Peze, otkriva "Dnevni avaz“.

emira-tanovic-mikulec

Tanović-Mikulec: Neizvršena presuda

Ovaj trojac prijavljen je zbog neizvršavanja sudske odluke prema kojoj je na čelo Doma zdravlja morao vratiti, kako je utvrdio Kantonalni sud, nelegalno smijenjenog direktora Milana Miokovića. Kako saznajemo, osim neizvršavanja ove sudske odluke, prijava je upućena i zbog niza drugih odluka koje nisu ispoštovane.

Vraćanje smijenjenog direktora Miokovića Sud je naložio još u martu ove godine, ali UO nije razriješio aktuelnu direktoricu Dženanu Tanović, koja je kadar SDA, da bi vratio Miokovića, koji je smijenjen polovinom 2013. godine.

dzenana-tanovic

Tanović: Aktuelna direktorica

Osim političkih razloga, odnosno činjenice da direktoricu Tanović ne želi smijeniti Vlada, koju predvodi SDA, i na to mjesto vratiti Miokovića, kako saznajemo, posrijedi su i rodbinske veze. Prema našim informacijama, ministrica Tanović-Mikulec i direktorica Tanović su u rodbinskoj vezi, zbog čega ministrica s ostalim nadležnim i ne izvršava odluku Kantonalnog suda.

U slučaj upetljan i Radeljaš

U ovaj slučaj upetljan je i bivši kontroverzni poslanik BOSS-a u Skupštini KS i aktuelni ministar privrede u Goraždu Esed Radeljaš. On je, naime, još dok je bio u koaliciji sa SDA u KS, na čelo UO doveo Adnana Pezu, koji sada zbog interesa Radeljaša, odnosno njegovih talova sa SDA, ne želi pokrenuti izvršenje pravomoćne presude, odnosno vratiti direktora Miokovića na čelo Doma zdravlja KS.