SARAJEVO

Grad Sarajevo ide u rebalans budžeta, neće biti novca za projekte

Nakon što su mu Kanton i Federacija obustavili finansiranje

A. NALO

1.7.2015

Zbog finansijskog kolapsa Grad Sarajevo kao institucija nalazi se pred gašenjem. Isključivši ga iz finansiranja, odnosno obustavivši izdvajanje iz budžeta za njegovo funkcioniranje, Grad su na cjedilu ostavile Kantonalna i Federalna vlada.

Privatni partner

No, od ove jedinice lokalne samouprave tako lako ne želi dići ruke prvi čovjek i gradonačelnik Ivo Komšić. On i dalje sa saradnicima kuca od vrata do vrata i traži pomoć za nove i već započete projekte, čija je realizacija za sada obustavljena.

Ono što je trenutno neminovno, to je da će Grad što prije morati uraditi rebalans i drastično smanjiti budžet, jer, kako stvari stoje, neće dobiti novac s viših nivoa. Nakon toga teško da će biti novca za razvojne projekte, osim za puko preživljavanje. Bez veće novčane pomoći vjerovatno će ostati Olimpijski bazen “Otoka” iako je to najuspješniji projekt Grada.

- Višestruko ćemo morati umanjiti izdvajanja za biciklističku stazu koja se pravi od Stupske petlje do mosta Skenderije. Kada je u pitanju Trebevićka žičara, moramo tražiti privatnog partnera koji će htjeti uložiti ostatak nedostajućeg novca od oko pet miliona KM - kazali su nam iz Grada.

komsic

Komšić: Traži pomoć

Osim ovih, ugroženi su i tradicionalni projekti poput organizacije dočeka Nove godine na otvorenom. Također, iz Gradskog vijeća sve su glasniji zahtjevi da se izvrši racionalizacija organizacije i administracije i traži se nova odluka o organizaciji službi u Gradu.

Sve je gore

- Situacija je sve gora. I dalje je neshvatljivo da je Parlament FBiH u prošlom mandatu ostavio svoj glavni grad bez finansiranja. S druge strane, sve općine i gradovi, osim nas, u Federaciji imaju tu privilegiju s federalnog nivoa - poručili su iz Grada.