BIH

Ko će biti na čelu BHRT-a?

JAVNI SERVIS Šestero kandidata za direktora danas na razgovoru

K. KEŠMER

30.6.2015

Nakon što je Muhamed Bakarević podnio ostavku te nakon otvaranja novog konkursa za poziciju generalnog direktora BHRT-a 19. maja, na adresu Sivog doma stiglo je šest prijava s biografijama kandidata koji žele biti na čelu ovog državnog javnog medijskog servisa, a članovi Upravnog odbora ove ustanove danas će održati razgovor sa svim kandidatima.

 Dobili obavijest  

Biografiju je, među ostalima, poslao Nermin Durmo, bivši vršilac dužnosti direktora, trenutni direktor marketinga. Upravno on nam je potvrdio da će danas biti održani intervjui.

- Svi kandidati dobili su obavijest. Svi smo isti dan na razgovoru u različitim vremenskim periodima. O tome kakve su moje ili tuđe šanse, ništa ne znam - kazao nam je Durmo.

Njegovi protivkandidati su Belmin Karamehmedović, Zehrudin Isaković, Radmila Čokorilo, Esad Cerović i Denis Naprta.

Karamehmedović je trenutno v. d. direktora, bivši je urednik Redakcije za vanjsku politiku, urednik deska, Dnevnika, a trenutno je urednik Sportske redakcije.

Ispitati rad

Biografiju je poslao i Zehrudin Isaković, bivši direktor Federalne novinske agencije (FENA). U toku karijere radio je kao novinar TV Hayat, "Valtera", "Dnevnog avaza"...

screenshot-1

Durmo, Karamehmedović, Isaković, Čokorilo, Naprta: Danas intervjui 

Zanimljivo je ime Radmile Čokorilo, bivše članice Upravnog odbora RTRS, kandidatkinje za direktoricu agencije Srna te profesorice na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. Za nju se trenutno veže afera plagiranja doktorske disertacije pred Univerzitetom u Beogradu, a formirana je i komisija koja bi trebala ispitati njen rad.

Više puta slali prijave

Esad Cerović bio je prvi glavni urednik Radija Federacije BiH, dok je Denis Naprta direktor za ljudske resurse na BHRT-u i obojica su već nekoliko puta slala prijave za direktorsku poziciju na državnoj televiziji.