BIH

Vlast protiv milionskih ušteda koje je predložio SBB

PARLAMENT BiH Komisija za finansije i budžet protiv inicijative

S. DEGIRMENDŽIĆ

30.6.2015

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici vjerovatno neće razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim bi država uštedjela milione maraka. Predlagač ovih izmjena je poslanik Damir Arnaut iz Saveza za bolju budućnost.

Dostaviti mišljenje

Razlog tome je što su članovi Komisije ovog doma za budžet i finansije, iz vladajuće većine, odgodili na jučerašnjoj sjednici izjašnjavanje o ovom prijedlogu i zatražili od Vijeća ministara da u roku od 15 dana o njemu dostavi mišljenje.

Arnaut je, naime, predložio izmjene Zakona prema kojima zaposleni u institucijama BiH ubuduće više nemaju pravo na naknadu za rad u upravnim odborima, nadzornim i drugim radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

damir-arnaut-za-avaz-02-is

Arnaut: Kriminalna grupa

No, skandalozna su bila objašnjenja koja su iznijeli pojedini poslanici zašto se protive ovom zakonskom rješenju. Tako je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala da ovaj prijedlog nije dobro rješenje jer će se članovi komisija “dogovoriti da zasjedaju tokom radnog vremena, a u zapisnik će unijeti da su zasjedali u 17 sati ili tokom vikenda”.

Nadzorni odbori

Arnaut je kazao da je šokiran informacijama da u najvišem zakonodavnom tijelu države postoji mogućnost da će članovi nekih njenih tijela "falsificirati dokumente sa sjednica".

- Čuli smo na ovoj sjednici da postoji bojazan da bi se mogli falsificirati neki dokumenti, pa to je potpuno neprihvatljivo objašnjenje i izgovor, jer smo upravo čuli da u državnim institucijama djeluje organizirana kriminalna grupa – kazao je Arnaut.

Za rad u upravnim i nadzornim odborima na nivou BiH uposlenici državnih institucija inkasiraju godišnje oko tri miliona, a još toliko uzmu za rad u različitim komisijama.

 SBB neće odustati

Arnaut je nakon sjednice u izjavi novinarima izrazio nezadovoljstvo zaključcima Komisije i istakao da očekuje da rasprava o izmjenama ovog zakona neće biti vođena prije septembra.

- Jasno je da ovaj prijedlog nema podršku parlamentarne većine predvođene onim istim strankama koje su 20 godina sistemski uvodile ove naknade i privilegije. Sva obećanja o reformskim zakonima očito da padaju u vodu, ali SBB nastavlja raditi ono što smo obećali, a to je ukidanje svih ovih naknada i privilegija - kazao je Arnaut.