BIH

Dodikova vlast pada do Nove godine?

Sve snažnija previranja u manjem bh. entitetu

M. KEBIĆ

30.6.2015

Aktuelna vlast u Republici Srpskoj predvođena SNSD-om Milorada Dodika neće opstati do Nove godine s obzirom na to da građani u ovom entitetu neće dotle moći trpjeti breme teške socijalne i ekonomske propasti koja je zadesila ovaj bh. entitet, smatra zastupnica SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević. Regionalni mediji pišu o krizi u manjem entitetu.

- Svaki dan sve je veći broj onih koji žive na ivici egzistencije. Kasni se s isplatama penzija, Fond zdravstvenog osiguranja potpuno nam je uništen i građani RS takvo nezadovoljstvo neće dugo trpjeti - kazala je Pandurević.

Ona je istakla da očekuje da Dodik neće zloupotrijebiti svoj predsjednički mandat kako bi, produbljujući krizu, sačuvao SNSD u vlasti, već da će poštovati volju nove većine koja će biti formirana i građana RS.

Svetlana Cenić, ekonomska analitičarka, rekla je za "Dnevni avaz" da RS niko ne guši osim aktuelne vlasti, koja je sama priznala da joj nedostaje 150 miliona eura za budžetsku likvidnost.

- Navijam da međunarodna zajednica ostane pri svom da neće dati pare tek tako. Samo tada se možemo spasiti i pogledati u oči i reći ko je kriv za ovakvu propast. Znamo ko je doveo do ovakve finansijske situacije. Ako daju pare, agonija se nastavlja. Dodik, kada je došao na vlast, zatekao je pune kase, a sada će ostaviti pustoš. Narod ćuti i trpi, a opozicija sjedi skrštenih ruku - kazala je Cenić.

 Topić: Samo jača retorika

Tanja Topić, politička analitičarka, smatra da aktuelnoj vlasti ne prijeti opasnost ni iz jednog segmenta društva. Osim toga, kako se ekonomsko i socijalno stanje pogoršava, jedino se retorika zaoštrava.

- Pod stalnim smo presijama referenduma, rezolucija, nemogućnosti pomirenja, kao da se vrtimo 20 godina unatrag - stava je Topić.