BIH

Predstavnički dom PSBiH: Odbijen prijedlog da se poslanici izjasne o rezoluciji o Srebrenici

Za Bećirovićev prijedlog glasala 22 poslanika, 11 bilo protiv, a četiri suzdržana

S.D.-A.Nu.

30.6.2015

13:40 Završena je sjednica Predstavničkog doma PSBiH. Na današnjoj sjednici nije usvojena 10. tačka dnevnog reda, a riječ je o izvještaju Komisije kolegijuma o nastojanjima za postizanje saglasnosti o rezoluciji genocida u Srebrenici predlagača Denisa Bečirovića, Mirsada Mešića i Zaima Backovića. Za ovaj izvještaj glasalo je 23 "za" i 12 "protiv" iz RS-a.

Također, nije usvojena informacija državne regulatorne agencije za radioaktivnu nuklearnu sigurnost zbrinjavanja istrošenog goriva i sigurnosti zbrinjavanja radioaktvnog otpada.

Također, kada se razmatralo o ovoj tački dnevnog reda upućene su brojne kritike i sugestije ali su usvojeni poslanički zahtjevi kojima će se unaprijediti rad.

13:20 Sjednica Nezavisnog odbora PSBiH koja je trebala biti održana danas, odgođena je za naredni mjesec, a datum nije preciziran. Sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma. Od ukupno devet članova, nisu došla njih trojica, među kojima su i predsjedavajući NO Žiko Krunić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Mato Jozić i član Nikola Džambas.

Kako je novinarima kazao prvi zamjenik Enes Obralija, za održavanje sjednice potrebno je prisustvo sedam članova.

- Da je predsjedavajući Krunić došao na sjednicu ona bi bila održana. Ovako bit će održana naknadno sjednica s drugim terminom ali koji još nije usaglašen - istakao je Obralija.

Obralija je potvrdio da je na dnevnom redu danas odgođene sjednice bila i inicijativa ministra sigurnosti Dragana Mektića o smjeni direktora SIPA-a Gorana Zupca.

12:25 Poslanici SBB-a vratili su se u salu za sjednice Predstavničkog doma PSBiH, nakon što je Kolegij naložio nadležnim službama da pozove poslanike vladajuće koalicije da dođu u salu, umjesto što se zabavljaju po parlamentarnim hodnicima i restoranima.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, u međuvremenu je izjavio novinarima da je ovakvo ponašanje nedopustivo.

11:42 U okviru izražavanja poslaničkih mišljenja o dobijenim odgovorima koje su dobili od Vijeća ministara BiH, odnosno resornih ministarstava ili drugih državnih institucija kojima su ranije uputili pitanja, Fehim Škaljić, poslanik Saveza za bolju budućnost kazao je da je još na sjednici 13. maja uputio pitanje Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH o mehanizmu koordinacije, ali da odgovor još nije dobio.

Mirsad Đonlagić, šef Kluba poslanika SBB-a također je kazao da još nije dobio odgovor od pravosudnih institucija BiH kojima je uputio pitanje o tome kako je došlo do bijega zločinca Novaka Đukića, osuđenika za zločin na Tuzlanskoj kapiji.

Nezadovoljstvo dinamikom i kvalitetom odgovora koje dobijaju od Vijeća ministara izrazili su i poslanici SBB-a Damir Arnaut i Mirsad Isaković.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a rekao je da već duže vrijeme čeka odgovor, odnosno informaciju koju je zatražio od nadležnih službi o brojnom stanju voznog parka svih institucija u BiH. Rekao je da odgovor nije dobio, a da se službeni automobili i dalje koriste van radnog vremena, tokom vikenda i za privatne izlete, te je zatražio od Kolegija doma urgenciju u dobijanju odgovora, da bi, kako je rekao, mogli biti predloženi konkretni koraci za rješavanje ovog problema.

11:31 Glasanjem o prijedlozima dnevnog reda nastavljena je sjednica Predstavničkog doma, koji nije prihvatio prijedlog Denisa Bećirovića da se poslanici izjasne o rezoluciji o Srebrenici koju bi trebalo razmatrati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Za taj prijedlog glasala su 22 poslanika, 11 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana. Bez dovoljne entitetske većine iz Republike Srpske ovakav prijedlog upućen je Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Nije prihvaćen ni prijedlog Nikole Špirića, poslanika SNSD-a, da poslanici danas razmatraju ekonomsku reformsku agendu, kao ni prijejdlog uvrštavanja u dnevni red prijedloga smjene Šefika Džaferovića, nakon čega su poslanici SNSD-a napustili sjednicu.

10:52 Kolegij Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine skinuo je s ranije predloženog dnevnog reda današnje sjednice Doma Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u prvom čitanju.

Izmjene ovog zakona, koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut predviđaju ukidanje naknade zaposlenicima u institucijama, uključujući izabrane i imenovane osobe koje su u radnom odnosu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima ukoliko dužnost u njima obavljaju u vrijeme radnog vremena.

Razlog tome je jer je jučer Komisija za budžet i finansije odgodila izjašnjavanje o ovom zakonskom prijedlogu te je zaključeno da je potrebno da Ministarstvo finansija i trezora BiH, u roku od 15 dana, dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona.

No, Arnaut je jučer i na sjendici Komisije za finansije i budžet i u izjavi novinarima kazao da su zaključci Komisije koje su predložili i izglasali poslanici vladajuće većine, samo izgovor da se ovaj problem prisutan duže od 20 godina ne riješi. Arnaut je kazao da će o ovom zakonu, shodno parlamentarnim procedurama Predstavnički dom raspravljati tek u septembru, što ujedno znači dodatno crpljenje sredstava iz budžeta, koje članovi komisija i drugih tijela naplaćuju uz plaću, uz to primajući ogromne naknade za dva ili više poslova koje obavljaju sve tokom radnog vremena.

Inače, još traje utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice, na kojoj nema niti jednog zakona, nego samo različiti izvještaji komisija o postizanju saglasnosti o određenim odlukima i ranijim zakonskim rješenjima.

Trenutno je u toku pauza, a nakon što su se mogli čuti prijedlozi iz SNSD-a za uvrštavanje u dnevni red smjene Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a Denis Bećirović iz SDP-a je predložio raspravu o rezolucijama o genocidu u Srebrenici, a kako je kazao u svjetlu pisma koje je „Mladen Ivanić posalo Ujedinjenim nacijama, bez konsultacija s drugim članovima Predsjedništva BiH „.

Inače, pred poslanicima je i Izvještaj o nepostizanju saglasnosti Kolegija Doma o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).