BIH

"AVAZOV" PORTAL SAZNAJE Tužilaštvo KS pokrenulo istragu protiv tužioca Ermina Gačanovića!

Zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja

Am. KOVAČ

30.6.2015

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvorilo je istragu protiv tužioca koji je postupao u predmetu „Bosnalijek“, tačnije u predmetu protiv Amara Arslanagića, kojem je u tom predmetu izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, saznaje „Avazov“ portal.

Kako nam je preneseno iz dobro obavještenih izvora, tužilac protiv kojeg je pokrenuta istraga je Ermin Gačanović. Njemu se na teret stavlja krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja iz člana 383 Krivičnog zakona Federacije BiH.

Podsjećamo, u novom predmetu vezanom za "Bosnalijek“, nakon hapšenja i privođenja osumnjičenih osoba, 30. maja bio je određen pritvor za Šefika Handžića, Hasana Šepu, Amara Arslanagića, Samira Telibečirevića, Aidu Selvić, Izeta Arslanagića, Jasmina Šepu i Edina Arslanagića.

Nekoliko dana kasnije, Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje prema kojem u pritvoru i dalje ostaju otac i sin, Edin i Amar Arslanagić, bivši generalni direktor i jedan od direktora u „Bosnalijeku“, šef finansija Šefik Handžić i vlasnik firme „Brštanica“ Hasan Šepo, a iz pritvora uz mjere zabrane su pušteni Aida Selvić, Samir Telibečirević, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo.

VEZANI TEKST >>> OŠTETIO BOSNALIJEK Arslanagiću godina zatvora!

Ova organizirana grupa, kako je tada saopćeno iz Tužilaštva KS, formirana je radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi 2002. godine, a krivična djela su činila do 2012. godine.

Grupom je rukovodio Edin Arslanagić, a počinili su krivična djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave, sklapanje štetnog ugovora, a kao uposlenici firme "Bosnalijek" dd Sarajevo, "Brštanica" doo Sarajevo i "Carpe Diem“ Sarajevo.

Oni se sumnjiče da su oštetili "Bosnalijek", budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu.

Federalna uprava policije nedavno je po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu raspisala međunarodnu potjernicu za Bojanom Kebeom (58), jednim od osumnjičenih u predmetu "Bosnalijek“.

- On se sumnjiči za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave, te sklapanje štetnog ugovora – saopćeno je iz FUP-a.