LIFESTYLE

10 zabavnih činjenica o miševima koje vjerovatno niste znali

Jedu između 15 i 20 puta na dan

(Dž. Č.)

30.6.2015

Bez obzira na njihovu veličinu, miševi jedu između 15 i 20 puta na dan. Iako miševi mogu doživjeti i do dvije godine u zatočeništvu, u divljini većina njih jedva doživi pet mjeseci, zbog predatora, prenosi Index.hr.

Možda ste mislili da znate baš sve...

1. Veliki apetit

Miševi jedu između 15 i 20 puta na dan. A baš zato što tako često jedu, vole i živjeti blizu izvora hrane.
 
2. Gimnastika
 
Miševi su odlični u skakanju i penjanju. Tako mogu skočiti u visini podignute ljudske noge, a tako se, među ostalim, uspinju na najviše police u svojoj neprestanoj potrazi za hranom.
 
3. Rupe
 
Mali miš može se provući kroz rupu promjera kovanice.
 
4. Životni vijek
 
Iako miševi mogu doživjeti i do dvije godine u zatočeništvu, u divljini većina njih jedva doživi pet mjeseci, zbog predatora, poput sova i zmija.
 
5. Nužda
 
Miševi ne ograničavaju svoje "WC aktivnosti" na jednom mjestu, već bilo kad i bilo gdje. Oni nemaju previše vremena za gubljenje, kao što smo saznali u prethodnoj tačci.
 
6. Opasna bića
 
Širenje salmonele samo je vrh ledenog brijega. Glodavci su odgovorni za širenje čak 200 različitih bolesti, opasnih po ljude.
 
7. Razmožavanje
 
S obzirom na kratki životni vijek, neće vas začuditi podatak kako potomke mogu imati sa svega dva mjeseca starosti te ih imati svake tri sedmice. Da vas poštedimo računanja, jedan miš može dobiti čak 100 potomaka u samo jednoj godini.
 
8. Znojenje i povraćanje
 
Jedan od razloga zašto je otrov za miševe tako učinkovit: oni ga ne mogu izbaciti iz svog tijela, jer se ne znoje i ne povraćaju.
 
9. Izvrsni plivači
 
Štakori mogu plivati u vodi tri dana, a miševi i štakori mogu preživjeti, ako se nađu u WC-u za vrijeme spuštanja vode.
 
10. Veliki putnici
 
Mnogi glodavci uživaju u putovanju brodovima. Oni koji se ukrcaju, tako se mogu naći u gotovo svakoj zemlji na svijetu.