BIH

STANJE NA PUTEVIMA U BiH saobraćaj bez dužih zastoja

Saopštenje iz BIHAMK-a

N. K.

30.6.2015

U Bosni i Hercegovini jutros se saobraćaj odvija bez dužih zastoja po pretežno suhom kolovozu.

Zbog radova na redovnom održavanju opreme u tunelu Bijela Vlaka na dionici autoceste A-1 Zvirovići-Bijača, saobraćaj će se danas od 11.00 do 18.00 sati odvijati usporeno jednom trakom. Vozači treba da voze maksimalno oprezno i da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

I na ostalim dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, saobraća se usporeno uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajaju se putni pravci: Sarajevo-Kiseljak, Tuzla-Bijeljina, Jajce- Banja Luka, Čapljina-Stolac i Bosanski Brod-Odžak.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. 

Zbog radova u Hrvatskoj na snazi zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila na GP Brčko-Gunja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA 

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07.00 do 18.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5 Tranzit kroz Sarajevo, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta  odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Zelena Meraja-Mostarsko raskršće, u toku su sanacioni radovi, saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom. 

M-6 Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline)  u toku su sanacioni radovi,  od 07.00 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

M-6.1 Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

Južni prilaz Posušju (raskrsnica cesta M-6.1 i R-420), u toku su radovi na izgradnji kružnog toka, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-14.1 Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana od 08.30 do 15.00 sati, dolazi  do polusatnih obustava saobraćaja. 

M-16 Jajce- Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17 Prolaz kroz Sarajevo, Stup-Rajlovac radovi na mostu preko rijeke Miljacke. Saobraća se jednom trakom na mjestu izvođenja radova.

Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.

Hadžići-Pazarić, zbog izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.

M-18 Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

M-18.1 Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

REGIONALNI PUTEVI:

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji  saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

R-445 Semizovac-Podlugovi, radovi na dionici pružni prelaz Donja Vogošća I-most na rijeci Bosni, od 08.00 do 16.00 sati saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.

R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.

R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 08.30 do 15.00 sati.

KANTON SARAJEVO:

Zbog izvođenja sanacionih radova saobraćaj će biti etapno obustavljan u jednoj traci u ulicama Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića i Džemala Bijedića i to za smjer Ilidža-Baščaršija do 02.07.

Zbog izvođenja neophodnih radova izdvajaju se ulice: Hrasnička cesta, Braće Begić, Braće Mulić, Šefika Dorića, Andreja Andrejevića, Vlakovo, Numan Paše Čuprilića, Goruša, Nikole Kašikovića i Bačići, saopšteno je iz BIHAMK-a.