GLOBUS

KINA KRIJE TAJNU Neobičan prizor na satelitskim snimkama

Brzo širenje podvodnih snaga

(Dž. Č.)

30.6.2015

Tajna kineska mini podmornica uočena je tokom pregleda komercijalnih satelitskih fotografija, te je dodatno privukla pozornost na brzo širenje kineskih podvodnih snaga, piše News.com.au.

Fotografija je snimljena u listopadu prošle godine u brodogradilištu u Wuhanu, u središnjoj Kini, gdje se gradi većina kineskih podmornica. Stručnjaci vjeruju da je neobično malena podmornica duga tek 35 metara i široka 4 metra.

Otkad je snimka nastala nitko je nije vidio niti za nju čuo, a takva podmornica idealna je za rad u plitkim vodama gdje se može skrivati na morskom dnu.

Vojne mini podmornice u povijesti su bile dijelom tajnih operacija, osobito tajnih napada. Primjerice, Velika Britanija koristila je male podmornice kako bi rasporedila eksploziv ispod njemačkog bojnog broda Tirpitz, kao i zapregled plaža na Dan D.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja i Iran imaju mala plovila za napad za koja se vjeruje da su u mogućnosti putovati 2500 kilometara do ciljeva. Vjeruje se i da jedno od tih plovila stoji iza potapanja južnokorejske korvete 2010. godine.

I Švedska gradi i upravlja mini podmornicama, a iako su inače u stanju nositi torpeda vojni analitičari vjeruje da je njihova primarna svrha tajna implementacija špijuna i posebnih snaga.