GLOBUS

Sukob Turskih oružanih snaga sa Kurdima, razmatra se i napad na IS u Siriji

Broj žrtava nije poznat

A.U.

29.6.2015

Sukobi između Oružanih snaga Turske i Kurda izbili su u gradu Roboski u blizini granice sa Sirijom i Irakom. Navodno, sukobi su izbili kada se lokalno stanovništvo okupilo na protestima protiv nagomilavanja vojnih snaga. 

Prema izvještajima, Turska planira napraviti tampon zonu između teritorije koju je okupirala takozvana „Islamska država“.

Sukobi su izbili nakon što je Turska počela gomilati snage na tom području, protiv čega su se pobunili lokalni Kurdi.

Tačan broj žrtava u sukobu još uvijek nije poznat, no, prema fotografijama koje dolaze sa lica mjesta, povrijeđeno je najmanje nekoliko osoba, među kojima ima i žena.   

screenshot-1

Roboski je u centar svjetske javnosti došao 28. decembra 2011. godine kada su u zračnom napadu turskih snaga ubijena 34 civila, iako je rečeno da su meta bili militanti Kurdske radničke partije (PKK).

Toner: Nema dokaza da Turska pravi tampon zonu

U međuvremenu, glasnogovornik američkog State Departmenta Mark Toner kazao je da ne postoje „konkretni dokazi“ da Jordan i Turska žele napraviti tampon zonu na granicama sa Sirijom, odnosno teritorijom IS-a.

„Postoje ozbiljni logistički izazovi za taj scenario“, kazao je Toner.

Turska razmišlja o invaziji na Siriju

Danas je održan i sastanak Nacionalnog sigurnosnog vijeća Turske na kojem se razgovaralo o invaziji u Siriju.

Prema pisanju medija, osvajanja IS-a u blizini granice sa Turskom, ta zemlja smatra potencijalnom prijetnjom, te se razmatraju „sve mjere“ kako bi se IS, ali i Kurdska demokratska stranka u Siriji (PYD) spriječili da zauzmu teritoriju zapadno od grada Marea gdje se nalaze dva važna strateška prelaza između Sirije i Turske. 

marea

Područje oko kojeg se raspravljalo na sastanku

Pripadnici IS-a izvisili su svoju zastavu na nekim kontrolnim punktovima na granici sa Turskom, a sa svoje strane počeli su i sa postavljanjem mina.

screenshot-10

Zastave Turske i IS-a na granici

FSA objavio video raketiranja režimskih snaga

Također, nastavljeni su i sukobi između znatno oslabljene i zaboravljene Slobodne sirijske vojske (FSA) koja je danas objavila video na kojem prikazuju ispaljivanje improvizirane rakete na režimske snage.