GLOBUS

EU poziva Kinu da započne dijalog s predstavnicima Dalaj lame

Zbog nezavisnosti Tibeta

Fena

29.6.2015

Evropska unija je u ponedjeljak izrazila zabrinutost za sudbinu tibetanskih i ujgurskih manjina u Kini i zatražila od Pekinga da započne "istinski dijalog" s predstavnicima Dalaj lame, velike figure borbe za nezavisnost Tibeta. 

- Izrazio sam zabrinutost za slobodu izražavanja i udruživanja u Kini koja se odnosi na situaciju u kojoj su tibetanske i ujgurske manjine - izjavio je Donald Tusk na kraju 17. samita EU-Kina u Bruxellesu.

- Pozvao sma Kinu da započne istinski dijalog s predstavnicima Dalaj lame - dodao je predsjednik Evropskog vijeća koje predstavlja 28 članica Evropske unije.

Peking redovno optužuje Dalaj lamu da pribjegava "duhovnom terorizmu" kako bi promovirao ideju o nezavisnosti Tibeta.

Nakon što se 2011. godine zvanično povukao iz političke akcije, Dalaj lama danas apelira da Tibet dobije više autonomije, a na formalnu nezavisnost i osuđuje kineske vlasti da guše tibetansku kulturu.

U petak je Peking žestoko protestirao zbog dolaska Dalaj lame na festival u Glastonburyju, u Velikoj Britaniji, ocijenivši da je tibetanskom duhovnom vođi ponuđena "platforma za njegove antikineske separatističke aktivnosti".