KOLUMNE

Politički autizam

Komentar dana

Amil DUČIĆ([email protected])

30.6.2015

Štrajk policajaca u Unsko-sanskom kantonu i pobuna rudara u Travniku samo su naznaka problema s kojima se vlast u Federaciji BiH suočava. Svakodnevne obustave, protesti i demonstracije zbog teške ekonomske i socijalne situacije teško su breme i za stabilnu vlast. Ali, veći je entitet daleko od toga da ima stabilnu vlast. 

Naprotiv, nedavno imenovana Vlada Fadila Novalića već je izgubila podršku u Parlamentu. Takozvana prohodnost političkih odluka u zakonodavnoj vlasti, u takvoj situaciji, ravna je nuli, a Novalić i njegovi ministri imaju savršen izgovor za nerad i neodgovornost. 

Ozbiljni politički programi i reforme koje jedino mogu riješiti probleme s kojim se suočavaju i krajiški policajci i travnički rudari, ali i penzioneri, privrednici, nezaposleni i demobilisani borci, ne mogu prolaziti kroz iglene uši nepostojeće parlamentarne većine. 

Za ono što treba ovoj državi i građanima neophodna je snažna, sposobna i kompaktna vlast, na temelju reformskog programa i čvrstog partnerstva. Zapravo, sve ono što nije ova Novalićeva neuspjela epizoda. 

No, do toga je, čini se, dug put. Predug, ako se pitaju travnički rudari. Jer, oni koji su vodili neuspjeli proces formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora još, čini se, nisu u cijelosti shvatili u kakvom se belaju FBiH nalazi i zašto je u njega došla. 

Prvi korak ka nekoj stabilizaciji bio bi, barem, priznati da veći entitet nema vlast koja ima legitimitet i koja je u skladu s voljom građana. Relativiziranje propasti parlamentarne većine, priča o kakvom-takvom održavanju funkcioniranja Novalićeve vlasti je tjeranje u trk mrtvog konja. Ako je nekome ovo stanje prihvatljivo, onda neka siđe u jamu i objasni rudarima i neka stane pred osiromašene krajiške policajce.