GLOBUS

Evropski parlament pozvao na nastavak pregovora o Grčkoj

Razgovori prekinuti tokom vikenda

Fena

29.6.2015

Evropski parlament je u ponedjeljak glasom svog predsjednika Martina Schulza pozvao na nastavak pregovora kako bi se izbjeglo grčko neplaćanje duga i potvrdio da su Atina i njeni financijeri došli u petak "blizu kompromisa".

Razgovori, koji su prekinuti ovog vikenda nakon što je iznenada najavljeno održavanje referenduma u Grčkoj 5. jula, treba da se nastave do utorka navečer, izjavio je Schulz na konferenciji za štampu održanoj nakon vanredne sjednice predsjednika grupa evropskog parlamenta posvećene grčkoj krizi.

On je podsjetio da program financijske pomoći koji je u toku ističe u srijedu i da se poslije tog datuma Grci suočavaju s "velikim problemom".

Treba sjesti za sto i razgovarati o "načinima na koje se može izbjeći negativan razvoj situacije za Grčku i o različitim mogućim rješenjima za produžavanje programa", od sada pa do održavanja referenduma koji želi vlada Aleksisa Ciprasa.

Grčka vlada je 26. juna bila "vrlo blizu kompromisa" sa svojim kreditorima (EU, ECB i MMF) koji su uzeli u obzir "dugu listu zahtjeva" Atine.

Martin Schulz je kazao da posljednji prijedlozi kreditora ne sadrže "smanjenje plata ni penzija" ni "povećanje poreza u medicinskom i zdravstvenom sektoru i u sektoru energije".