CRNA HRONIKA

Iznevjerili građane jer su zloupotrijebili položaj

Završne riječi na suđenju banjalučkim inspektorima optuženim za šverc droge

M. Ke.

29.6.2015

Banjalučki inspektori kojima se pred Okružnim sudom u Banjoj Luci sudi za šverc heroina i marihuane, nanijeli su nesagledivu štetu MUP-u i RS-u, izjavila je danas specijalni tužilac Živana Bajić koja na početku iznošenja završnih riječi u ovom postupku, tražeći od suda se optuženi osude u skladu sa zakonom.

Na optuženičkoj kupi nalaze se Srđan Radulović, Ognjen Stijak i Marko Kovačević. U ovom postupku optuženo je još pet inspektora, koji se zajedno s navedenom trojicom terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, iznude iskaza, falsifikovanja službene isprave i naonošenja tjelesnih povreda i povredu ljudskog dostojanstva.

Bajić je u skoro petosatnom izlaganju kazala da od ishoda ovog slučaja zavisi cjelokupna borba protiv droge.

Kao otežavajuće okolnosti navela je zloupotrebu položaja, te da su optuženi iznevjerili povjerenje građana jer su djela počinili kao služeba lica. Kazala je da su zastrašivali i tukli one za koje su htjeli da za njih rade. Zatražila je da se od njih oduzme 117.000 maraka jer su ih zaradili švercom droge, te da se od Stijaka oduzme 9.000 maraka i 449 evra, za koje se sumnja da su zarađeni krivičnim djelima.

Odbrana je zastupala stav da u ovom slučaju nema dovoljno dokaza protiv optuženih te da se cijeli slučaj zasniva na iskazima svjedoka pokajnika Slavka Đurića i narkodilera Gorana Bošnjaka.