BIH

Šuički pas iz BiH proglašen najboljim na svijetu

Neodoljivi Ban Sokol

Al. K.

29.6.2015

Na svjetskoj izložbi pasa koja je održana od 10. - 14. juna u Milanu, tornjak Ban Sokol iz Šuice osvojio je 1.mjesto u razredu zrelih mužjaka i 2. mjesto u kategoriji od svih mužjaka.

Na ovom najprestižnijem svjetskom psećem takmičenju bilo je predstavljeno oko 30.000 pasa iz 68 država svijeta, a šuički bh. pastirski pas Ban Sokol osvojio je simpatije izuzetno strogog žirija i time BiH svrstao među sami vrh. 

Vlasnik psa Ante Brajko kaže kako se nije nadao ovakvom plasmanu svoga psa,  te da je presudio italijanski sudija, jedan od najstrožijih, koji vodi računa o čistoći i njegovanosti psa. 

On je bio oduševljen iskonskim psećim nagonom, energijom i karakterom Antinog psa koji je neustrašivo šetao po dvorani u kojoj je bilo i krupniji pasa od tornjaka. Ban Sokol je dominirao, pa su sudije narušile i protokol čak 20 minuta diveći se i analizirajući šuičkog Sokola.  

Tokom osmosatnog takmičenja Ban Sokol je imao podignut rep kao da je spreman za borbu, dok su ostali psi čim je završio takmičarski dio spustili rep što je dokazalo dodatnu odvažnost šuičkog psa.

Porijeklom iz Posušja

Ban Sokol potječe iz uzgajivačnice Petra Bakule iz Posušja, a vlasnik Ante dobio ga je na poklon od prijatelja. Sasvim slučajno je njegovog psa zapazio Perica Jukić, predsjednik kinološkog saveza BiH koji je Anti i rekao za njegove kvalitete i šanse da osvaja nagrade, što se i desilo, posebno u Milanu. Za Ban Sokola vrijedi da je i miljenik Šuičana, a zbog mirne naravi vole ga i djeca i odrasli, a i on jako voli ljude.