LIFESTYLE

MUDROST ZA CIJELI ŽIVOT Moraš da znaš kuda si krenuo, jer možda si već tamo!

Odvojite par minuta za ovu poučnu priču

(Mi. K.)

29.6.2015

Teška vremena i mnogo obaveza odvuklo je ljude od pravih moralnih vrijednosti. Trka za novcem, karijerom, uspjehom skroz je promijenila moralne norme i prioritete.

Za to su tu poučne priče koje nas podsjećaju kakvi moramo i treba da budemo, prenosi "Kurir rs".

Luksuzna jahta usidrila se u jednom malom meksičkom ribarskom selu. Vlasnik jahte je bio oduševljen kvalitetom ribe i zapitao ribare koliko im vremena treba da ulove tako dobru ribu.

- Ne treba nam dugo.

- A zašto ne ostanete duže na moru i ulovite još više?

Odgovoriše mu da je ono što ulove sasvim dovoljno za njih i njihove porodice.

- Pa što radite s tolikim slobodnim vremenom?

- Spavamo, malo lovimo ribu, igramo se sa svojom djecom, a poslije podne provodimo sa svojim ženama. Uveče izlazimo u selo, sastajemo se s prijateljima, popijemo poneko piće i otpjevamo nekoliko pjesama. Naš je život ispunjen!

Turista im je predloži: "Diplomirao sam ekonomiju na Harvardu i mogu vam pomoći - lovite ribu duže svakoga dana, prodajte je i tim novcem kupite veći brod."

- I šta onda?

- Uz veći brod ulovićete još više ribe, i tim novcem možete kupiti još jedan brod, pa još jedan, čitavu flotu. Umjesto da prodajete ribu posredniku, možete pregovarati direktno s velikim proizvođačima. Zatim se možete preseliti iz ovog sela u Meksiko, Los Angeles ili čak New York. Iz tih gradova možete voditi svoj novi posao!

- Koliko bi nam vremena trebalo za to?

-Dvadeset do dvadeset pet godina.

-I onda?"

- E, prijatelji, sada postaje zanimljivo. Kad vam se posao dobro razradi, možete početi s prodajom i kupovinom dionica i zaraditi milione!

- Stvarno? A onda?

- Onda možete otići u penziju, živjeti u malom selu na obali, spavati dugo, ići na pecanje, igrati se s unucima, provoditi poslije podneva sa ženom, a večeri s prijateljima uz piće i pjesmu.

- Svaka čast, gospodine, ali upravo to radimo sada. Zašto bi uzalud potrošili dvadeset pet godina? - upitaše Meksikanci.

U životu uvijek moraš znati kuda si krenuo, jer možda si već tamo!