BIH

Tužilaštvo BiH traži da se Naseru Oriću oduzmu dokumenta i ograniči kretanje

Okončano ročište u Sudu BiH

Am. K. - M. Aš

29.6.2015

15:05 Završeno je ročište. Naser Orić je pred sudom BiH izjavio da je suglasan sa svim što je njegov odvjetnički tim do sada kazao u predmetu koji protiv njega vodi Tužilaštvo BiH.

Tužilac Miroslav Janjić tražio je da se Naseru Oriću izreknu mjere zabrane koje bi mu ograničile kretanje na područje KS i ZDK-a, a zbog bojazni od utjecaja na svjedoke.

Također, Tužilaštvo je tražilo da mu se oduzmu putni dokumenti te zabranu izdavanja novih putnih dokumenata, kao i zabranu korištenja lične karte za putovanja, a zbog bojazni od bjekstva.

Tužilaštvo je tražilo i da se Orić jednom sedmično javlja nadležnoj policijskoj stanici.

Tužilac je opasnost od bjekstva obrazložio tim da je Orić boravio u ekstradicionom pritvoru u Švicarskoj te da je izručen BiH.

- Kada je u pitanju utjecaj na svjedoke, Tužilaštvo je u prijedlogu za određivanje mjera zabrane Oriću i njegovim braniocima dostavilo iskaze svjedoka i njihova imena, tako da Naser Orić zna ko su svjedoci, te da oni sada borave na području USK i TK- i , te zato tražimo da mu se ograniči kretanje na području ZDK i KS, kazao je Janjić.

Edina Rešidović koja zastupa Nasera Orića se usprotivila mjerama zabrane i tražila da Sud u potpunosti odbaci ovaj zahtjev.

- Podsjećamo Naser Orić je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, pravosnažno oslobođen, po pitanju navoda za koje ga sumnjiči Tužilaštvo. On je u potpunosti oslobođen za komandnu odgovornost na području oko 50 sela i zaseoka jer je utvrđeno da nije imao efektivnu komandu nad jedinicima TO Srebrenice, nego su to bili lokalni komadanti, kazala je Rešidović.

Lejla Čović koja također zastupa Nasera Orića kazala je da Orić u Švicarskoj nije bio da bi izbjegao javljanja pravosudnim organima BiH, nego da je bio tamo na poziv jednog udruženja, a zbog obilježavnja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Također je podsjetila da je Naser Orić još 2008. godine saslušan u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a povodom sumnje da je počinio ratni zločin na području zaseoka Zalazje.

- Orić već osam godina zna da se ta istraga vodi i uvijek se redovno javljao pravosudnim organima i nikad nije pokušao da utiče na bilo kojeg svjedoka, kazala je Čović.

Sutkinja Suda BiH Željka Marević kazala je da će odluka biti po zahtjevima Tužilaštva naknadno donesena.

 

(Video: Amra Kovač)

14:10 Ratni komadant Srebrenice Naser Orić došao je na ročište i prije nekoliko trenutaka ušao u Sud BiH u pratnji advokatice Lejle Čović.

Podsjetimo, u pitanju je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u povodu prijedloga postupajućeg tužitelja Tužilaštva BiH da se Naseru Oriću izreknu mjere zabrane.

Odbrana će se protiviti zahtjevu Tužiteljstva jer smatra da nema razloga za određivanje mjera zabrane, podsjećajući da je tužilac zatražio određivanje mjera kojima bi Oriću bilo ograničeno kretanje na područje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

U skladu s ustaljenom sudskom praksom, konačnu odluku o predloženim mjerama će, nakon njihovog razmatranja na ročištu te iznošenja stavova strana u postupku, donijeti sudija za prethodni postupak Suda BiH.

Inače, Naser Orić u petak navečer je uz prijedlog za određivanje mjera zabrane pušten na slobodu, budući da nije utvrđen zakonski osnov za njegovo zadržavanje. Orić je uhapšen 10. juna prilikom ulaska u Švicarsku po potjernici iz Srbije. Potom mu je određen ekstradicijski pritvor u trajanju od 14 dana.

Srbija je 22. juna zatražila izručenje Orića zbog navodnih zločina u selu Zalazje kod Srebrenice. Njegovo izručenje je putem nadležnih organa zatražila i Bosna i Hercegovina, nakon čega su vlasti Švicarske Konfederacije odlučile Orića izručiti BiH. Orić je u petak prebačen u Sarajevo švicarskim vojnim avionom, a potom zadržan u Tužiteljstvu BiH.