NAŠA TEMA

Pustite djecu da se isprljaju!

Ohrabrujte djecu da se igraju i provode vrijeme napolju od ‘malih nogu’ jer kasnije može biti previše kasno, kaže dr. Price

(Dž. Č.)

29.6.2015

Nijedna mama sigurno nije oduševljena kada treba da opere fleke od zemlje i trave sa dječje odjeće. Međutim, istraživanja pokazuju da je bolje za zdravlje ako pustite dijete da se malo isprlja, a stručnjaci to nazivaju hipotezom higijene, piše portal Sve za bebe.

Ovu teoriju iznio je još 1989. godine britanski epidemiolog David Strachan. On je primjetio da su djeca u većim porodicama sklonija alergijskim reakcijama, ali je došao do zaključka da izloženost alergijama jača imuni sistem.

Od tada, ova hipoteza je obezbijedila objašnjenja za porast auto-imunih bolesti u razvijenim zemljama – u SAD je godinama unazad sve više oboljelih od dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, zapaljenskih bolesti crijeva, astme i različitih alergija.

Istraživači koji su proučavali hipotezu higijene tvrde da je krivac za porast auto-imunih bolesti, poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, zapaljenskih bolesti crijeva, astme, alergija – to štopreviše vodimo računa o higijeni.

Studija imunologa dr Christine Price sa Yale Univerziteta pokazala je da vrsta bakterija koje se mogu naći na farmama jača imuni sistem djece. Upravo zbog toga, stručnjaci savjetuju roditeljima da puste djecu da se isprljaju dok se igraju.

- Ohrabrujte djecu da se igraju i provode vrijeme napolju od ‘malih nogu’ jer kasnije može biti previše kasno - kaže dr Price.

Istraživanje je pokazalo da djeca u porodicama gde se sudovi peru ručno također imaju jači imuni sistem od mališana u čijim se porodicama koriste mašine za pranje sudova.

Nakon sprovođenja nekoliko studija, stručnjaci tvrde da je pogrešno držati djecu „pod staklenim zvonom“, odnosno da ih treba pustiti da se igraju napolju, a što da ne, i da se isprljaju jer to jača njihov imuni sistem.