KOŠARKA

Veliki sam borac i želim pomoći bh. reprezentaciji

Alex Renfroe, košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine

E. J.

30.6.2015

Alex Renfroe pristao je obući dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Potvrdio je to dolaskom u Sarajevo i popunjavanjem neophodne dokumentacije, a da bismo i zvanično mogli reći da je Renfro novi reprezentativac dijeli ga samo (ili "samo") ažurnost nadležnih državnih institucija da mu odobre prijem u bh. državljane.

Blistao u Albi

U svakom slučaju, 29-godišnji američki plejmejker spreman je za izazove koji ga očekuju. U intervjuu za naš list, koji smo vodili tokom boravka momka iz Tenesija u glavnom gradu BiH, Renfro je naglasio odlučnost da učini sve kako bi pomogao reprezentaciji na predstojećem Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

- Nisam previše upućen u sistem Eurobasketa, ali sam siguran da ćemo biti jaki, sposobni da ravnopravno odgovorimo svim rivalima. Kad mi je menadžer prezentirao mogućnost da nastupim za reprezentaciju, rado sam je prihvatio. Tu sam da pomognem na najbolji način - kaže Renfro.

Šta mislite o kvalitetu bh. tima, koje naše igrače poznajete?

- Znam mnoge. Sa Elmedinom Kikanovićem sam igrao u istom klubu u Rusiji, znam, naravno, i za NBA igrače - Mirzu Teletovića iz Netsa i Jusufa Nurkića iz Nagetsa. Ove sezone sam u Njemačkoj mnogo puta igrao protiv Nihada Đedovića.

Sad ćemo valjda igrati zajedno, jer smo do sada bili na suprotnim stranama. Kad sam ja bio u Bambergu, on je igrao za Albu, kad sam ja stigao u Albu, on je otišao u Bajern... Poznajem još Nemanju Gordića iz Cedevite i Adina Vrapca iz Trira. Sve su to igrači od kojih se može sastaviti izvrsna ekipa.

No, prvak Njemačke nije bila ni Vaša Alba ni Nihadov Bajern, već - Bamberg?

- Nije to ništa abnormalno. Uostalom, izuzev prošle sezone, kad je titulu osvojio Bajern, upravo je Bamberg nekoliko puta zaredom bio prvak. Volio bih da smo mi bili prvaci, ali nismo i zbog toga bih rekao da je naša sezona bila dobra, ali ne i sjajna.

 Kolika Vam je utjeha to što ste izabrani u idealnu petorku njemačke lige?

- Taj podatak nisam znao, bio sam fokusiran na timski uspjeh, sve drugo nije toliko značajno.

Izbor selektora

 Vas je, kao naturaliziranog igrača, izabrao selektor BiH Duško Ivanović. Pažnju ste mu privukli u dva meča Eurolige između Albe i Panatinaikosa, kluba koji je doskora vodio upravo Ivanović?

- Da, to je bilo pomalo čudno, jer se samo nekoliko dana nakon što smo igrali s Panatinaikosom pojavila mogućnost nastupa za reprezentaciju BiH. Sa selektorom se još nisam čuo, ali vjerujem da ćemo uskoro kontaktirati.

 Šta je Vaša najveća igračka snaga?

- Moja brzina. Mislim da sam veoma brz igrač. I veliki sam borac, borim se cijelu utakmicu.

Od Latvije do Italije

Renfro je 23. maja proslavio 29. rođendan. Visok je 191 centimetar, igra na poziciji plejmejkera.

Nakon američkog Belmont univerziteta profesionalnu karijeru počeo je 2009. godine u latvijskom VEF-u iz Rige. Potom je igrao za Zagreb (Hrvatska), Brindizi (Italija), španske Valjadolid i Vitoriju, ruski Jenisej te njemačke Bamberg i Albu.

U prošloj sezoni bio je proglašen za najboljeg igrača 13. kola Eurolige. Sezonu u elitnom takmičenju je zaključio s prosjekom od 26,2 minute, 9,8 poena, 5,3 asistencije i 4,5 skokova. Sa Zagrebom je bio prvak Hrvatske (2011). Titule se domogao i sa Bambergom (2013).

 Bez šansi za NBA

Da li ste imali mogućnost da igrate u domovinu, u NBA ligi?

- Dolazim s malog koledža i nisam imao šansu kao drugi, kad je u pitanju odlazak u NBA. Ne kažem da nije moguće, ali jača škola znači i mnogo veći izlog prema NBA ligi.

Česta putovanja

 U šest godina promijenili ste čak osam klubova u Evropi. Da li je to znak da ste imali trnovit evropski put?

- Ne, nije bilo teško uspjeti u Evropi, čak bih rekao da sam imao lagan put. Nemam problema s čestim putovanjima ili promjenama ekipa. Volim biti na različitim mjestima, upoznavati različite kulture, stil života...

Upitan ostanak u Berlinu

Kakva je Vaša klupska budućnost, ostajete li u berlinskoj Albi?

- Nisam siguran, tek trebamo otvoriti taj proces. Nisam više vezan za Albu, jer je ugovor vrijedio samo za jednu sezonu.