CRNA HRONIKA

Aktivirana ručna bomba u blizini kafića "Gloria"

Eksplozija uznemirila stanare mostarskog naselja Tekija

M. Sm.

29.6.2015

Stanare mostarskom naselja Tekija jučer je u tri sata probudila i uznemirila jaka eksplozija nakon što su, prema prvim informacijama, dvije nepoznate osobe aktivirale ručnu bombu u prolazu iza ugostiteljskog objekta „Glorija“.

Polomljena stakla

U ovoj eksploziji, srećom, nije bilo povrijeđenih osoba, dok je pričinjena znatna materijalna šteta na objektu „Gloria“, na kojem su polomljena dva stakla, te na četiri parkirana vozila, Golf 2, Ford Focus, Passat i Mitshubishi. Također, zabilježena su oštećenja na dva stana u susjednoj zgradi, gdje je geler u jednom stanu udario u zid iznad klima-uređaja, a u drugom u prozorsko staklo.

 - Mislila sam da će se zgrada srušiti, toliko je jaka bila detonacija. Svi smo se prepali. Prava je sreća da niko nije stradao, jer su geleri letjeli svuda okolo - ispričala nam je jučer jedna stanarka, ne želeći otkrivati svoj identitet.

Pripadnici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Mostar jučer su, prema naredbi dežurne kantonalne tužiteljice, obavili uviđaj na licu mjesta, odakle su izuzeti tragovi, nakon čega će biti urađena sva neophodna vještačenja.

Nepoznati motivi

Još nije poznato šta su bili motivi ovog napada, odnosno šta je, zapravo, bila meta, jer je bomba bačena iza ugostiteljskog objekta.

Prema tvrdnjama nekih stanara, odmah poslije eksplozije primijećene su dvije osobe koje su protrčale te se udaljile u nepoznatom smjeru. Kako smo se uvjerili na licu mjesta, na pojedinim objektima postoji videonadzor, čiji bi snimci, eventualno, mogli pomoći u rasvjetljavanju ovog slučaja.