BIH

IZA KULISA SASTANKA U TESLIĆU U opciji i povećanje PDV-a i akciza

Vlasti spremne na sve

S. D.

29.6.2015

Tajanstveni sastanak delegacija Vijeća ministara BiH te entitetskih vlada, predvođenih premijerima Denisom Zvizdićem, Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem, s predstavnicima Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije, održan prekjučer u Tesliću, protekao je najvećim dijelom u pokušaju da se predstavnici RS privole da prihvate reformsku agendu, saznaje „Dnevni avaz“.

Novi nameti

Na sastanku je razmatran nacrt agende u tekstu preinačenom posljednji put 26. juna u odnosu na nacrt koji su prije 15-ak dana prihvatile Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH.

Kako saznajemo, razmatrane su neke od mogućih izmjena teksta agende, a koje podrazumijevaju i dva alternativna načina za vlasti kako da se dočepaju prijeko potrebnog novca. I to, opet, ne kresanjem svojih troškova, nego povećanjem nameta na račun građana!

Tako je, u odnosu na prvobitnu agendu, razmatrana opcija da se dokument dopuni time da, u slučaju da vlastima ne uspije povećanje javnih prihoda smanjenjem sive ekonomije te poreskim oslobađanjima i unapređenjem rada poreznih uprava, onda će se povećati PDV!

Na sastanku u subotu, kako dalje saznajemo, data je podrška i povećanju akciza na duhan i alkohol, od kojih bi novac, navodno, bio usmjeren fondu zdravstvenog osiguranja RS i fondovima zdravstvenog osiguranja u FBiH do kraja 2015. godine, a bh. vlasti bi u tom slučaju mogle odustati od traženja finansijske pomoći od Svjetske banke za reorganizaciju zdravstvenog sektora.

Tokovi novca

Iako je nakon sastanka u Tesliću rečeno da je postignut visok nivo saglasnosti o javnim finansijama, oporezivanju i fiskalnoj održivosti, poslovnoj klimi i konkurentnosti, tržištu rada, socijalnoj zaštiti i reformi penzionog sistema, vladavini prava i reformi javne uprave, što i jesu osnovni principi na kojima se zasniva reformska agenda, saznajemo da su predstavnici RS insistirali na preciznijem definiranju stavki u agendi kojima je, prema njihovom mišljenju, “ugrožena pozicija RS”.

Dio koji precizira da mjere za jačanje kontrole nad nižim nivoima vlasti, vanbudžetskim fondovima i javnim preduzećima budu aktivno provođene, nikako ne odgovara vlastima RS, jer oni i u tome vide prijenos nadležnosti s entiteta na državu i žele zadržati isključivi monopol nad tokovima novca u RS.

 Usvajanje do 10. jula?

Šta su predstavnici državne i entitetskih vlasti tačno dogovorile i na čiju štetu, a u čiju korist, trebalo bi se znati veoma brzo. Iako nije preciziran datum usvajanja agende, vodeći političari na vlasti već su kazali da bi taj dokument trebao biti usvojen do 10. jula.