BIH

ISPUNJENA VEĆINA ZAHTJEVA Rudari RMU "Abid Lolić" izašli iz jame

Zahtjevaju raskid ugovora s građevinskom firmom Rudar d.o.o. Tuzla

Fena/D. P.

29.6.2015

22:00 Rudari su izašli iz jame, ističu da su umorni i scrpljeni, ali da su zadovoljni zbog razumjevanja, te da su za ispunjenje nihovih zahtjeva bili spremni ostat pod zemljom koliko zatreba. Dodaju da bi opet ponovili sve. Na platou su ih kao heroje dočekali drugi radnici koji se cio dan nisu razilazili.

21:15 Prema najnovijim informacijama s lica mjesta svaki trenutak se očekuje izlazak rudara iz rudnika uglja "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila.

18:00 Satanak Sindikalnog odbora rudara uglja "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila, te uprave rudnika i generalnog direktora Elektroprivrede Elvedina Grabovice i Sinana Husića predsjednika sindikata rudara FBiH završen je u 17:30 sati.  

Elektroprivreda kao vlasnk rudnika je prihvatila većinu zahtjeva rudara, te im je obećana isplata regrersa putem avansne uplate rudniku, zasnivanje stalnog radnog odnosa za 80-ak novoprimljenih rudara, te su najavili mogućnost zapošljavanja 50-ak novih rudara. Također najavili su i osnivanje tima koji će izvršiti revizije svih potpisanih ugovora sa firmom Rudar d.o.o. iz Tuzle.

Predsjednik granskog sindikata najavio je da će sa predsjednikom sindikalnog ogranka uglja pozvati rudare koji odbijaju da izađu iz rudnika da izađu  van i time bi onda ova situacija bila okončana.

Za većinu dogovora postavljeni su i rokovi, a uprava rudnika dobila je zadatak da izradi elaborat o poslovanju koji će do petka predstaviti janosti. 

09:56 U rudniku mrkog uglja "Abid Lolić" d.o.o. Travnik-Bila obustavljena je proizvodnja u trećoj smjeni, a 40 rudara odbija da izađe iz jame do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Rudari zahtjevaju raskid ugovora s građevinskom firmom Rudar d.o.o. Tuzla, ugovore na neodređeno za novoprimljene radnike, te smjenu Upravnog odbora.

Također, među zahtjevima je navedeno isplaćivanje regresa po izdatim rješenjima za godišnje odmore za 2014. i 2015., kao i smjena upravnika jame i tehničkog direktora rudnika, saopćeno je iz Sindikalnog odbora RMU "Abid Lolić".