KOLUMNE

Poruke autoriteta

Komentar dana

Autor:Almasa HADŽIĆ

29.6.2015

Akademik Enes Karić, profesor na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu i direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice BiH, jučer je putem našeg lista javno osudio najnovije terorističke napade u svijetu u kojima su poginule desetine nevinih ljudi.

Jedan od najuglednijih bošnjačkih intelektualaca i čovjek do čijeg se stava i riječi drži ne samo u BiH već i u svijetu, akademik Karić upozorio je na one koji ubijaju nevine, posebno na one koji to čine, tobože, u ime vjere, poručujući da takve, pored svega ostalog, i „vjerničkim srcem“ treba prezreti.

Osvrnuo se na zločine počinjene u Tunisu, Kuvajtu, Francuskoj, zločine koji se čine diljem Bliskog istoka, a gdje su i počinioci i žrtve uglavnom muslimani.

- Ljudi okrutna srca uzeli su za pravo da govore u ime islama, štaviše, da u ime te nama drage vjere ubijaju, pale, ruše, protjeruju teroriziraju. Njihova djela treba osuditi s gađenjem - poručio je akademik Karić, dodajući da takvi nemaju ništa s islamskom vjerom niti dobročinstvom koje ona u sebi nosi.

Riječi akademika Karića imaju posebnu težinu. Izgovorio ih je  čovjek vanrednog intelektualnog duhovno-moralnog autoriteta čiji stavovi obavezuju svakog ko imalo drži do svog karaktera i obraza, posebno onih koji na tom obrazu nose čistotu islamske vjere. Kao čovjek koji je dio samog vrha IZBiH, njegove riječi imaju i zvaničan kontekst.

Osim što osuđuje i upozorava na pošast nanošenja zla nevinima u ime islama, riječi akademika Karića govore da se takvima možemo suprotstaviti samo pravilnim tumačenjem i učenjem o islamu. Zato i trebamo paziti ko to nama i našoj djeci priča o islamu - da li uvaženi učenjaci poput Karića ili samozvani šejihulislami što nam se, nakon rata, nerijetko ukazuju kao „spasioci vjere“. Odbrana islama od onih koji ga žele zloupotrijebiti i unakaraditi za muslimane u BiH je od životne važnosti.