OSTALI SPORTOVI

Merima Bašić: Spremna sam za sve izazove

Sarajka otkriva čari popularnog borilačkog sporta

E. SKENDEROVIĆ

29.6.2015

Aero kikboksing je planetarno popularni sport koji se bazira na oblikovanju mišića, kao i istrajnosti kardiovaskularnog sistema te sagorijevanju kalorija. Njegov fokus je, objašnjavaju stručnjaci, ne da napravi od nekoga borca, nego savladavanje osnova borilačkih vještina uz ritmove muzike i plesnih pokreta. U zemljama Zapada aero kikboksing je nastao kao potreba rekreativaca, naročito ženske populacije koja želi trening koji neće biti klasičan kikboksing trening za tvrde discipline.

Pobjeda i pehar

Upravo ovom vrstom sporta u našoj zemlji bavi se sve više pripadnica ljepšeg spola. Jedna od njih je i Sarajka Merima Bašić. 

- Kada sam počela trenirati kikboksing, namjeravala sam se baviti tim sportom isključivo rekreativno, ali u protekle dvije godine aktivno učestvujem na takmičenjima i manifestacijama, kako kikboksinga tako i klasičnog boksa. Bitno je naglasiti da ostvarenja i uspjesi ne bi bili ostvarivi bez predanog rada i podrške trenera KBK Panter Redžepa Halilovića - počela je svoju priču Bašić.

merima-basic-2

Bašićsa kolegom: Laskava nagrada za najborbeniji par

Na turniru „Novogradski dani", koji je nedavno održan u Sarajevu, u organizaciji Bokserskog saveza FBiH i BK Novi grad, Bašić i njen partner osvojili su pehar za najborbeniji par.

- Priznanja, medalje i pehari predstavljaju potvrdu za predan rad i sva odricanja koja ima svaki sportista da bi uopće učestvovao u borbi. Pobjeda i pehar s posljednjeg takmičenja predstavlja posebnu satisfakciju s obzirom na to da su u konkurenciji za pehar bili i svi „muški mečevi" koji su održani u okviru turnira - govori Bašić.

Ovoj za ženu neobičnoj vrsti sporta privukla je, kako kaže, sveobuhvatnost. 

- Osim svih benefita fizičke spremnosti jednog borca, koji se ostvaruju kroz trenažni proces, posebna vrijednost svih borilačkih sportova jeste što vas čine mentalno izdržljivijom, discipliniranijom, istrajnijom osobom. Ukratko, spremnijom za život i sve izazove koji se nameću, jer sam život je kao ring prepun iznenađenja, naglih zaokreta, borbe u kojoj samo najjači i najspremniji izdrže do kraja - smatra Bašić.

merima-basic-trening

Bašić s ekipom: Organizira i vodi treninge aero kikboksinga

Životni stil

Nakon treninga se, dodaje, osjeća fizički spremnijom, a njeno samopouzdanje je mnogo veće. 

- Ne postoji bolji osjećaj nego kada ste fizički spremni, osjećate se dobro, a pri tome znate da se možete braniti ukoliko to bude potrebno. Pripreme i treninzi na kojima učestvuju takmičari tvrdih disciplina su zahtjevni i ponekad iscrpljujući, ali kikboksing vam postane svakodnevica i potreba, tako da ću u tom sportu biti aktivna sve dok mi to bude dozvoljavao životni stil - kaže Bašić, koja organizira i vodi treninge aero kikboksinga isključivo za žene. 

Bolja cirkulacija, sagorene kalorije...

Prednosti aero kikboksinga su, ističe Bašić, ogromne.

- Trening omogućava gubitak masnoće, više od 800 sagorenih kalorija u jednom satu treninga, oblikuje mišiće, omogućava fleksibilnost, bolju cirkulaciju krvi i više opušten životni stil. Korisnice ovog treninga govore da je oslobađanje od stresa jedan od vodećih razloga zbog kojeg vole aero kikboksing - kazala je Bašić.