KOŠARKA

Đilas: Podjela klubova iz jedne zemlje ne dolazi u obzir

Predsjednik KS Srbije, o ABA ligi

E. J.

27.6.2015

Informacija da bi se od sezone 2016/2017. mogla biti formirana i Druga ABA liga u dvije grupe, po regijama, i to na način da će klubovi iz Republike Srpske igrati u jednoj, a klubovi iz Federacije Bosne i Hercegovine u drugoj grupi, ustalasala je duhove ne samo u BiH, nego i u regionu.

Vijest, koju je objavio beogradski "Blic", stigla je i do Budimpešte, gdje će se sutra na Centralom odboru Evropske košarkaške federacije (FIBA Evropa) raspravljati upravo o statusu Jadranske ABA lige.

U mađarskoj prijestonici nalazi se i Dragan Đilas, predsjednik Košarkaškog saveza Srbije. Kao prvi čovjek jednog od vodećih saveza u regionu, koji daje najviše klubova u ABA ligi, Đilas je za naš portal želio demantirati mogućnost scenarija u kojem bi bh. košarka bila podijeljena.

- Jedino od svega što je tačno jeste da se razmišlja o formiranju Druge ABA lige, ali i to ovisi o klubovima koji su vlasnici lige, a ne savezima. Međutim, dijeljenje klubova jedne zemlje po ovom principu je nešto što niko neće podržati niti se to može učiniti. To je dezinformacija - rekao je Đilas.