GLOBUS

HOROR U FRANCUSKOJ Teroristi napali tvornicu, obezglavili jednog, a povrijedili više muškaraca!

U tvornici odjeknula jaka eksplozija

(A. Vr.)

26.6.2015

 

13:31  Francuski predsjednik u svojem je obraćanju kazao je kako se radi o terorističkom napadu.

"Postoje emocije, no one ne smiju prevladati prilikom odgovora na ovaj čin. Potrebna nam je akcija, no ne smijemo se prepustiti strahu", rekao je francuski predsjednik Francois Hollande u svojem obraćanju javnosti.

Francuski predsjednik potvrdio je medijske napise o tome kako je jedan muškarac upravljao automobilom, te da postoji mogućnost da je u njemu bio prisutan još jedan muškarac.

150626053-6-xl

Hollande: Sve potrebne mjere bit će poduzete

Ušao je u dvorište tvornice te namjerno vozio prema spremnicima s plinom ne bi li bez imalo sumnje , izazvao napad'. Također je potvrdio obezglavljivanje žrtve te pronalazak arapskog pisma i poruku na žrtvinoj glavi.

"Napadač je uhapšen i identificiran, a sve potrebne mjere bit će poduzete", dodao je Hollande.

12:55 Posljednje izvještaji pokazuje da se napadač, jureći automobilom, zaletio te tako probio ogradu tvornice. Zaustavio se kod spremnika s plinom gdje je izazvao eksploziju. Potom je pokušao otvoriti spremnike plina, no to mu nije uspjelo. Policija ga je uhapsila. Uhapšeni muškarac ima 30 godina i prema navodima izvora, poznat je međunarodnim tajnim službama.Još nije poznato na koji je način u napadu učestvovala druga osoba koju spominju neslužbeni izvori lokalnih medija.

"Islamska je država koncentrirala svoje napore da dođu u kontakt sa svojim pristašama u Francuskoj te ih potekane da izvedu ovakvu vrstu napada", ispričao je Sam Kiley, reporter Sky Newsa.

12:33 Uhapšeni muškarac nalazi se na ispitivanju, a Le Dauphiné Libéré piše i da su snage sigurnosti posljednjih nekoliko mjeseci bile u spremnosti za napad ovakve prirode. Francuski predsjednik Francois Hollande, koji je ovog posljepodneva trebao učestovati na sastanku zemalja EU u Bruxellesu, vraća se u Francusku.

List spominje i da je jedna osoba primjećena kako vozi naprijed - natrag ispred tvornice. Gradonačelnik Bordeauxa Alain Juppé, osudio je ovaj teroristički napad.

12:18 Francuski premijer Manuel Valls kazao je kako su na terenu pojačane mjere sigurnosti.

"Ništa nismo vidjeli, no čuli smo snažnu eksploziju. Naši ljudi nisu uplašeni, no to je zbog toga što su još uvijek u šoku zbog činjenice da se ovako nešto može dogoditi odmah iza ugla", rekao je Eric Coquet, vlasnik obližnje tvornice.

grenoble-ytfra12

12:08  Christian Estrosi, gradonačelnik Nice, na Twitteru je objavio poruku u kojoj je upozorio na "petu kolonu" u Francuskoj.

"Ovaj dramatičan napad, ako bude potvrđen, podsjeća nas na prisutnost pete kolone u Francuskoj", piše Estrosi.

Žena koja radi u zgradi preko puta napadnute tvornice za IBTimes je rekla kako je "od eksplozije zavibrirala i čitava zgrada".

"Nije bilo štete, ali sve se treslo. Nalazila sam se na telefonu s klijentima, a onda je odjeknulo", kazala je radnica.

12:05 Prema riječima svjedoka, muškarac koji je aktivirao eksplozivne naprave nije zaposlenik tvornice. U tvornici se nalazi 40-ak zaposlenika, kojima je zabranjen izlazak zbog mogućnosti ponovnog napada. Prema posljednjim informacijama ranjeno je najmanje deset osoba.

tvornica-gdje-se-desio-napad11

Tvornica u kojoj se desio napad

11:57 Danas je u napadu na francusku tvornicu u Grenobleu jedan muškarac obezglavljen, a više njih povrijeđeno, javlja Reuters. Pogubljeni muškarac je navodno zaposlenik tvornice.

U tvornici je odjeknula jaka eksplozija, a napadač je nosio islamističku zastavu, javljaju francuski mediji.

Tornica je u vlasništvu Air Products, koji se bavi prodajum spremnika za plin.

Prema posljednjim izvještajima, jedna je osoba uhapšena, a Mirror piše kako se radi o 30-godišnjaku koji je od ranije poznat francuskim tajnim službama.

11:45 Agencije javljaju kako je napadač ušao u tvornicu i aktivirao nekoliko manjih eksplozivnih naprava. Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve poručio je kako će se odmah uputiti na mjesto zločina.

Lokalni mediji javljaju kako je glava ubijenog muškarca pronađena nabodena na komad ograde. Ukupni broj žrtava napada još nije utvrđen.

Podsjetimo, do ovog napada je došlo skoro šest mjeseci nakon pohoda islamističkih terorista na Pariz i opsjede ureda satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

francuska-horor111