GLOBUS

HAOS U PARIZU Taksisti protiv Ubera, spaljuju i prevrću automobile, na ulicama policija

Blokirani pristupi zračnim lukama i željezničkim kolodvorima

Autor:(D. K.)

25.6.2015

Taksisti izazivaju haos u Parizu i drugim velikim gradovima Francuske, blokirajući pristupe zračnim lukama i željezničkim kolodvorima u protestu protiv kompanije Uber, javljaju agencije.

Blokada saobraćajnica je toliko uspješna da vlada na javnoj televiziji građane poziva da pronađu alternativne rute do odredišta, izvještava "Le Parisian", uz procjenu da u protest učestvuje oko 2.800 taksista.

"U Parizu, taksiji blokiraju obilaznicu, zračnu luku Charles de Gaulle i nekolicinu željezničkih stanica. U jednom dijelu grada je izbio sukob s policijom, taksisti su zapalili gume i prevrtali automobile Uberovih vozača", javlja pariška dopisnica NPR-a Eleanor Beardsley.

Kako je navela, na televiziji se mogu vidjeti snimci čitavih porodica kako s putnim prtljagom pješače kroz grad ili po autoputu u nastojanju da stignu u zračnu luku.

Iako je u posljednjim sedmicama zabilježeno oko 100 napada na vozače Ubera, "Le Monde" javlja da se taksisti sukobljavaju i međusobno. Frustrirani taksist na motociklu je kolegu iz suparničke kompanije poprskao suzavcem, dok je najmanje jedan taksist završio u bolnici u pokušaju proboja blokade koju su podigli drugi vozači.

Francuski taksisti plaćaju hiljade eura za radne dozvole i tvrde da poslovanje Ubera bez licenci predstavlja nepoštenu konkurenciju. S druge strane, kritičari "pobune taksista" ističu da su oni zahvaljujući snažnim sindikatima decenijama imali monopol na cijene usluga i stoga nespremni dočekali konkurenciju.

"Brojni taksisti su ljuti", kaže Abdelkader Morghad, predstavnik francuskog sindikata taksista FTI.

"Oni traže da se poštuje i implementira 'Thevenoudov zakon', koji jasno zabranjuje vožnju putnika bez licence. Za tako nešto nedostaje političke volje", dodao je on.

Navedeni zakon je na snagu stupio u oktobru prošle godine, ali je Uber uložio žalbu na njegove odredbe.

Uber od početka 2014. godine postojano gubi zakonske bitke s obje strane Atlantika. Sud u Kaliforniji je ovog mjeseca osporio poslovni model kompanije i ustvrdio da ona ne unajmljuje, već zapošljava vozače. Tvrtka je u Francuskoj suočena s gotovo 500 sudskih sporova.

Kao odgovor na nerede, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve naredio je pariškoj policiji da zabrani aktivnosti UberPOP-a, s obzirom na ozbiljno narušavanje javnog reda i razvijanje ilegalnih aktivnosti, prenosi Reuters.

UberPOP je proglašen ilegalnim u novembru prošle godine, no Uber se žalio na ustavnost takve odluke, a rezultat žalbe trebao bi biti objavljen ovih dana.