BIH

Učenici masovno upisuju medicinsku školu da bi mogli posao tražiti u EU

ALARMANTNO Drastično opao broj srednjoškolaca u Tuzlanskom kantonu

A. HADŽIĆ

26.6.2015

Kako sada stvari stoje, zbog drastično smanjenog broja učenika, ali i nerazumne upisne politike Ministarstva obrazovanja, u Tuzlanskom kantonu lako bi moglo doći do zatvaranja nekih srednjih škola.

Tehničke škole

Podaci govore da je ove godine svoje srednjoškolsko obrazovanje okončalo oko 7.500 učenika, a da se za upis u prve razrede srednjih škola prijavilo svega 4.500 učenika.

- Iz Gimnazije „Meša Selimović“ ove godine izašlo je 11 odjeljenja, a u prvi razred bit će upisano tek pet novih. U Gimnaziji „Ismet Mujezinović“ izašlo je sedam, a bit će upisana tri odjeljenja. U Ekonomsko-trgovačkoj bit će upisana tri odjeljenja, a izašlo je sedam. U Gimnaziji u Lukavcu upisano je samo jedno odjeljenje učenika, a u Gračanici će, možda, biti upisana tek dva. U razne tehničke škole upisano je tek po jedno ili dva odjeljenja učenika – kaže Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Terzić ističe da su prije tri godine srednje škole u TK pohađale  23.000 srednjoškolaca te da je taj broj spao trenutno na 17.000.

admir-terzic-tk

Terzić: Loša upisna politika

- Osim što je drastično smanjen broj učenika, ovakvom upisnom politikom Vlade, došlo se u situaciju da će u najskorije vrijeme Tuzlanski kanton ostati bez školovanih zanatlija i tehničara svih vrsta, jer ćemo školovati samo medicinare da bismo ih izvezli na rad u zemlje Evropske unije – upozorava Terzić.

 Nekoliko odjeljenja

Sličan problem ima i Mješovita srednja škola Kalesija, koja će ostati bez nekoliko odjeljenja, jer svi hoće u medicinsku zbog veće šanse da se zaposle u Njemačkoj.

Boračka udruženja traže da se djeca upisuju medicinsku

Oglasila su se i boračka udruženja koje je Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja prozvao da vrše pritisak na Ministarstvo obrazovanja da bi se što više djece upisalo u medicinske škole, i to po sniženim kriterijima upisa.

- Ne mogu da vjerujem da je 120 boračke djece, koja žele u medicinsku školu, problem. Nećemo dozvoliti da naša djeca budu gurnuta u škole u kojima su unaprijed osuđena da nikad ne dobiju posao. Neka država misli hoće li školovati djecu da vijek provedu na evidenciji zavoda za zapošljavanje ili će ih školovati da rade – kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik RVI TK.