BIH

Bolje škole sada mogu upisati svi, nisu rezervirane samo za djecu bogatih

Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS

F. NUMANOVIĆ

27.6.2015

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo ove školske godine smanjit će broj odjeljenja u prvim razredima srednjih škola. Glavni razlog, kako je u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazao resorni ministar Elvir Kazazović (SDA), jeste to što je 900 učenika manje u odnosu na prošlu godinu. Prema važećim standardima, to znači 36 odjeljenja manje. Prema istim pedagoškim standardima, to bi značilo, navodi ministar, manje zaposleno i oko 60 nastavnika.

Što se tiče upisa u srednje škole, Kazazović je kazao da će učenici nakon provedene eksterne mature, od 23. juna do 2. jula, predavati dokumentaciju u željenu školu.

 Tržište rada

- Stvari se u obrazovanju moraju mijenjati ako želimo ići korak dalje. Svaka će škola imati po jedno odjeljenje manje. Vodili smo računa o deficitarnim zanimanjima i njima smo ostavili prostor za veći prijem učenika - kazao je Kazazović.  

Prema riječima ministra, ove godine će upisivati mnogo manje učenika u škole koje nisu tražene na tržištu rada, dok će stimulirati upise u tehničke i škole u kojima učenici nakon završetka stječu zvanje zanatlije, čime će biti spremni za tržište rada.

Posebno olakšanje prilikom upisa i selekcije učenika po školama Ministarstvu, ali i upravama škola posljednjih godina predstavlja eksterna matura, što je svojevrsna zamjena za prijemni ispit.

- Osnovni cilj polaganja eksterne mature je da se izvrši provjera znanja učenika završnih razreda. Ovaj sistem testiranja se prikazuje isključivo kroz numeričke cifre i predstavljen je svima. Prije se dešavalo da učenici koji su odlični ne upišu školu koju žele jer dolaze iz socijalno ugroženih porodica i niko nije mogao intervenirati za njih. Na osnovu bodova kvalitetni učenici imaju priliku da idu dalje. Pravi se rang-lista isključivo na osnovu kvaliteta, a ne na osnovu poznanstva ili urgiranja - potcrtao je Kazazović.

Potrebne reforme

Kako ističe, Ministarstvo će od naredne školske godine eksternu maturu racionalizirati. To znači da će djeca, umjesto dosadašnjih pet, polagati tri predmeta.

Tako bi djeca svaki dan imala ispit iz po jednog predmeta. Svjesni smo da su potrebne reforme ovog sistema da bi se izbjegle mogućnosti kritike da je polaganje prezahtjevno za učenike. Eksterna matura već tri godine funkcionira i naravno da ima prednosti kojih je više i zbog kojih Ministarstvo smatra da ona treba egzistirati - istakao je ministar.

Najveća pomama bila za gimnazijama

Ministar je kazao da je nemoguće prognozirati za koja će se zanimanja najviše učenica opredijeliti. Prethodnih godina, kako je kazao, najveća pomama bila je za gimnazijama, mada je želja Ministarstva da se učenici opredjeljuju i za škole kojima se stječu stručna zvanja.