BIH

Tražimo od Vlade TK da povuče odluku o izmjeni plana upisa za ovu školsku godinu

U Tuzli mirni protesti uposlenika srednjeg i visokog obrazovanja

A. B.

25.6.2015

Pod motom „Građani TK, zaustavimo devastaciju obrazovnog sistema“ danas su uposlenici iz ustanova srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH TK održali mirne proteste ispreg zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Razlog organizovanja protesta je odluka Vlade TK o izmjeni plana upisa u srednje škole na području TK za školsku 2015/2016. godinu koji omogućuje prijem svih učenika prijavljenih u medicinske škole na području TK a koji ostvare bodovni minimum od 65 bodova propisan konkursom, bez obzira na planirani broj odjeljenja.

-Očekujemo, tražimo i zahtjevamo od Vlade TK da hitno povuče svoju odluku o izmjeni plana upisa za ovu školsku godinu kojim je omogućeno dodatnih 12 odjeljenja Medicinske škole. Tražimo od Vlade da hitno krene u izradu strategije razvoja obrazovanja sa posebnim akcentom na upisnu politiku kao i izmjenu pedagoških standarda kako bismo djelomično amortizovali ono što se događa nakon ove odluke, a to je da smo izgubili od 150 do 200 radnih mjesta – kazao je Admir Terzić, predsjednik Saveza srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH TK.

Ovom odlukom, kako je dodao, ugrožene su uglavnom škole gimnazijskog obazovanja, ali i druge stručne i tehničke škole na području Tuzlanskog kantona.

- Ako Vlada ostane pri svojoj odluci, mi ćemo se i dalje boriti i dizati svoj glas protiv ovakve politike. Ovo je društveni problem, a ne samo problem koji tišti srednje obrazovanje – poručio je Terzić.

Amela Isanović, profesorica bosanskog jezika i književnosti u Hemijskoj školi, rekla je da je problem mnogo veći nego što izgleda na prvi pogled, te da nije samo riječ o očuvanju radnih mjesta kao što se želi impicirati.

- Boračka popiulacija se založila za poštovanje dječijih želja. U tehničkim školama imamo situaciju da smo upisali 10 ili 12 učenika određenih zanimanja koji ne mogu opstati u tom odjeljenju. Njihovu želju niko neće poštovati jer Ministarstvo neće priznati razred sa tako malim brojem učenika. Ovo je problem roditelja, države i cijelog sistema. Ovo je postao problem nacionalnog identinteta – istakla je Isanović.

Prema njenim riječima, ovom problemu ne pristupa se sa istraživačkog stanovišta, odnosno da se ustanovi koliko je te djece na birou, koliko je kadrova određenog zanimanja potrebno.

- Ovo nije problem prosvjetnih radnika. Ovo je problem roditelja, učenika, djece i ljudskih prava jer svako dijete ima pravo na izbor, a ne samo ono koje upisuje Medicinsku školu – dodala je Isanović.