BIH

NA PUTNOM PRAVCU FOČA - GACKO Jedinstven prizor parenja zmija na Vrataru

Izlaze na podzidu i okupljaju se oko kolobrana i pored ceste

I. BAJROVIĆ

25.6.2015

Na putnom pravcu Foča – Gacko u mjestu Vratar pored ceste ima desetak betonskih kolobrana, a spod nih u dužini 50 metara je podzida. Na tom lokalitetu niz godina se okuplja veliki broj zmija za vrijeme parenja.

U ovim krajevima ima više vrsta zmija, ali svega su dvije vrste najopasnijih i to poskok i crna šarka. Zmija ne napada, zmija  grize, samo u samoodbrani, a brani se u koliko je čovjek uznemirava ili napada.

Na Vrataru ovih dana dok traje parenje, zmije izlale na podzidu i  okupljaju se oko kolobrana i pored ceste, ali nimalo nisu  plašljive na buku brojnih vozila koja prolaze tim  putem, jedino su bile uznemirene kada sam prišao blizu njih i slikao sa fotoaparatom. 

Većina raznih gmizavaca je odlazilo u šupljine podzide, a dvije veće zmije su bile agresivne i plaucajući jezikom krenule prema meni, pa sam se morao udaljiti od njih. Treba imati na umu da su zmije posebno opasne u vrijeme parenja ili u periodu kada već imaju mlade, tako da tada može doći do ugriza.

Preporučujemo ne izazivajte zmije, počele su se  pariti. Splet zmija u šiblju ispod podzide vide se  isprepletane kao uže konpca, razni piskovi i zvižduci  zmija koje su se okupile ovdje na parenju. Nemoguće ih je izbrojati i utvrditi koliko ih ima na tom mjestu, ali sigurno ih ima oko 100 raznih veličina i boja.

Ovo nije nikakvo iznenađenje da se na ovoj lokaciji viđa  veliki broj raznih zmija, jer sam na istom mjestu prije 40 godina snimao  klupko zmija na parenju.

U NP  „Sutjeska“ ističu da nije poželjno dirati zmije za vrijeme parenja, jer su  tada vrlo agresivne i opasne da napadnu i ugrizu čovjeka. Najstariji fočaci kažu da se  u Vrataru, u junu svake godine za vrijeme sunčanih i toplih dana  mogu vidjeti zmije i da se predpostavlja da ih na toj lokaciji ima  vjerovatno preko 100 gmizavaca koji vode ljubav. Na svu sreću nikada nikoga zmija nije ugrizla na ovom mjestu.

Priroda je podarila da  i zmije imaju svoje vrijeme parenja i vođenja ljubavi, ali ih je zanimljivoi posmatrati kako vode ljubav. Ni zmije nevole kada ih  se prekida u „parenju“.

Takođe, u Hrčavki  ispod Debele ravni može se vidjti pored ceste veliki broj zmija na parenju, ali su sudeći po svemu mnogo  opasne. Kada ih u prolazu primjetite bolje je zaobići to mjesto, jer  su opasne i hoće napasti čovjeka.

Ovih dana odlazim u Hrčavku, 12 kolometara od Tjentišta da snimam opasne gmizavce na parenju. Na tom lokalitetu najviše je Crni šarki i poskoka najotroovnijih i najbržih  gmizavaca na našim prostorima