Vjerovatno ste ga i vi pogledali

"DAVID NAKON ZUBARA" Posljednjih šest godina zarađuje samo od jednog videa na YouTubeu!

Objavljeno: 25. 06. 2015 - 08:21 Foto i video » Fun video A A A Times Arial
Screenshot (Jedan je od najpoznatijih videa na YouTubeu)

"David  after Dentist", odnosno "David nakon zubara", jedan je od najpoznatijih videa na YouTubeu.

Prije šest godina snimio ga je David DeVore stariji kad je vidio u kakvom je stanju njegov sin nakon posjeta stomatologu. Iako ga je isprva želio poslati samo supruzi Tessi, na kraju ga je objavio na YouTubeu. Iako u trenutku objave videa nije imao profil ni na YouTubeu ni na Facebooku, odlučio je objaviti video kako bi ga pogledali neki njegovi prijatelji.

Video je u samo prva tri dana nakon objave skupio više od tri miliona pregleda, dok danas broji 130 miliona. David mlađi je danas srednjoškolac, a njegova porodica živi od videa koji je nastao 2009. godine.

Njegov otac je u nedavnom razgovoru za Cosmopolitan ispričao da je nakon što je video postao popularan dao otkaz. U to vrijeme krenula je ekonomska kriza, a on kao prodavač nekretnina najjače ju je osjetio. Počeo se baviti videom i prodavanjem prava na njega i time se i danas bavi.

Novac kojim uzdržava porodicu dolazi samo od snimke koja i dalje privlači brojne korisnike. Priznaje da on sam ne gleda taj video svakog dana, ali redovito prati statistike koje mu je YouTube pruža i zapanjen je brojem sati koje su ljudi potrošili gledajući njegovog sina pod narkozom.

Popularne video snimke imaju priliku biti dio partnerskog programa YouTubea. Novac stiže od oglasa uz video i svaki pregled donosi zaradu i YouTubeu i onome ko je postavio video.

"David After Dentist" postao je slavan i izvan YouTubea, jer se pojavio u brojnim reklamama, među kojima je i ona prikazana tokom Super Bowla. Naime, reklame u vrijeme Super Bowla spadaju u najskuplje reklama na svijetu, a DeVore je od prodaje prava zaradio oko 12.000 dolara.

"Mjesečni prihodi variraju i iako ne biste mislili da se tako može puno zaraditi, riječ je o značajnim iznosima", rekao je DeVore.

Procjenjuje da su u posljednjih pet godina zaradili oko 150.000 dolara, a novac i dalje pristiže. Napominje da se to ne smože smatrati plaćom, jer nije redovno i u jednakim iznosima, ali je dovoljno za život njegove porodice.

 Autor: (A. Vr.)
Preporučujemo vam